Černé stavby v Česku jako symbol lidské nedočkavosti. Problém je v zákoně, říká Koulová

13. 7. 2020

Černé stavby jsou v České republice častým problémem. Podle odborníků i úřadů je v tuzemsku běžnou praxí, že lidé nevydrží čekat na stavební povolení, začnou stavět nebo rekonstruovat, a zažádají si o něj až dodatečně. Ne vždy je ale stavba v souladu s pravidly a stavební úřady ji tak zpětně zkrátka nepovolí. Změnu by mohl přinést nově připravovaný stavební zákon, který má vejít v platnost v roce 2023.

Příkladem černé stavby je plot z betonových prefabrikátů v pražské Troji. „Je to typická černá stavba, kdy si pan majitel postavil plot v rozporu s územním plánem a zároveň zamezil přístup ke stavbě, která je za pozemkem,“ řekla pro CNN Prima NEWS Irena Ferencová, referentka výstavby Prahy 8. Dodala, že tento spor řeší stavební úřad už od roku 2010.

K situaci kolem betonového plotu se vyjádřil i sám majitel skoro odříznutého pozemku. „Nejsme schopní vůbec využívat plnohodnotně náš dům a naše pozemky se zahradou, které jsme primárně před deseti lety kupovali kvůli malým dětem,“ uvedl vlastník nemovitosti Petr Váverka.

Ten se na zahradu dostane pouze po čtyřicet centimetrů úzké cestičce. Podle majitele plotu je ale vše v naprostém pořádku: „My si chráníme svůj majetek. Nám se tam nejdřív ztratilo dvacet metrů plotu a chodili nám tam bezdomovci.“

Mám snad bydlet v boudě pro psa?

Problematika černých staveb se netýká pouze metropole. Podobné patálie řeší například i ve středočeské Unhošti. Tam je nejznámější nelegální stavbou rodinný dům, který postavil jeho majitel před více než deseti lety. „Původně přišla žádost o stavbu stodoly. Poté se z ní stal rodinný dům a od té doby jde o neřešitelný problém,“ popsala pro CNN Prima NEWS starostka obce Iveta Koulová (TOP 09). V současnosti majitel domu žádá zastupitelstvo o vydání stavebního povolení zpětně, což by znamenalo změnu územního plánu. S tou ale zastupitelé Unhoště nesouhlasí a stavbu dodatečně odmítají povolit.

„No tak já mám ještě boudu pro psa, tak se přestěhuji do ní. Mně je to jedno. Akorát mám tři děti, tak ty si lehnou na střechu a je to,“ reagoval majitel domu na otázku reportérky Natálie Forsterové, zda se muž nebojí, že mu úřady dům zbourají.

Podle Ivety Koulové jsou jednání mezi majitelem a obcí na mrtvém bodě, protože zastupitelé opakovaně odmítají změnit územní plán. „Problém je ale ve znění stávajícího stavebního zákona, kdy by teoreticky ta stavba mohla být zlikvidovaná, ale pouze na náklady města,“ vysvětlila Koulová. Unhošť ale na takovou akci nemá peníze.

Místo obcí bude demolovat stát

Situace by se měla výrazně změnit od roku 2023, kdy má vstoupit v platnost nový stavební zákon, který připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Podle něj by černé stavby boural stát. 

Štítky
Osobnosti: Iveta Koulová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme