Brodan: Pravicová varianta byla reálná, bohužel nepodpořená

22. 2. 2016

Patrik Brodan den před volebním zastupitelstvem odstoupil z rady. V zastupitelstvu města Beroun zůstal, stejně jako například Ivo Hojka (Nezávislí Berouňáci). Své důvody odchodu hodnotí jako osobní. Z politiky se zatím chystá pomalu vytratit a budovat manažerskou kariéru.

Úvodní otázka je prostá, proč jste odstoupil z rady?

Nejzásadnější důvod byl, že počínání vedení Berouna neplnila má očekávání a u dalšího vývoje ve vedení s panem Kůsem (ČSSD) a panem Mišinou (ANO) jsem být nechtěl. Aby vedl radnici někdo s natolik aktivní komunistickou minulostí, ještě notabene s někým z ANO, to je příliš levicovo - populistická kombinace proti mému přesvědčení. A za tím si stojím. S dalšími radními problém nemám a naopak vítám nově příchozí, kterými byla rozpadlá rada doplněna. 

Chtěl jste být starostou Berouna. Proč myslíte, že vás lidé z  koalice nepodpořili?

Tahle volba nebyla jen o starostovi, ale hlavně o místostarostech. A ti podle mě mezi stávajícími zastupiteli nejsou. Výsledkem je, že město má jen jednoho místostarostu, což je málo. Přišel jsem s určitou vizí, jak vést Beroun jako starosta, ale má snaha nebyla podpořena. Alespoň jednoho místostarostu jsem měl konkrétně domluveného z náhradníků Nezávislých Berouňáků. Ale bohužel nikdo z nich nechtěl o této variantě jednat. Takže strana, která dostala 6 mandátů v zastupitelstvu, má ve výsledku pouze 3 lidi zastoupené v radě (3 jsou z NB, 2 z ČSSD, 1 z ODS a 1 z ANO) a nikoho ve vedení, což je škoda. Kandidátka Nezávislých Berouňáků byla vždy nabitá osobnostmi a velkými jmény, kteří mají přitáhnout voliče. Ale pouze lídr je předurčen pro práci. Tak tomu bylo vždy a nyní se to v reálu poprvé vymstilo.

A jak mezi vámi probíhala dohoda o tom, kdo nastoupí na post starosty?

Kolegové z NB i z ČSSD na generálce většinově podpořili pana Kůse, a to 100%.  Jen kolegyně z TOP 09 a z Pro Beroun ho nevolily.  Volbu jsem respektoval a dle „koaliční“ dohody jsem proti němu na zastupitelstvu ani nekandidoval.

Zdá se mi, že těch rezignací bylo docela dost. Zvlášť z řad NB.

Ano. 5 radních od voleb odstoupilo a z toho byli 4 Nezávislí Berounáci (včetně na jaře odstoupivšího místostarosty Urbánka). Což je poměrně kuriozní. Je to něco, co by nám nemusela další města závidět. 

Měli jste na radnici vůbec čas řešit problémy nebo jste se jenom dohadovali?

Naše uskupení, „koalice“ chcete-li, protože my nemáme podepsanou žádnou smlouvu, fungovala posledních 5 let naprosto v klidu a byli jsme velmi jednotní. Měli jsme pro Beroun společné cíle. Ti, co byli v uvozovkách v opozici, se chovali velmi nekorektně a nepříjemně. A paradoxně nás tím ještě sjednocovali.

Kdy začala spolupráce vrzat?

V září došlo v zastupitelstvu k přestřelce členů Nezávislých Berouňáků ohledně prodeje pozemků pod golfovým hřištěm a to vyvolalo tento stav. Tento konflikt měl určitě i co dělat s odchodem starostky. Vše ale začalo již na jaře, kdy z řad NB odstoupil místostarosta Urbánek. Byl tp víceméně omyl vygenerovaný z voleb. Vedení města ve 2 lidech se nedalo zvládnout a to vídím jako jednu z hlavních příčin, na kterou starostka Endrlová zdravotně dojela. 

Jak se vám spolupracovalo konkrétně s paní starostkou Endrlovou, je podle vás dobrý vůdce?

Neříkám, že ve všem perfektně, ale říkám velmi dobře. Byli jsme si blízcí. Myslím, že to byl člověk na správném místě a že manažerskou roli zvládla na jedničku. Takových lidí do politiky moc nechodí. A právě proto měla i tolik odpůrců, kteří jí úspěch nepřáli a stále ji kritizovali. Naší spolupráci samozřejmě zastiňují události minulého týdne. Podle mne nepodpořila správný směr a společně s dalšími šla cestou nejmenšího odporu. Zvolit starostu „za zásluhy“ a pouze jednoho místostarostu, který se v problematice naprosto neorientuje, mi připadá krajně nezodpovědné.

V čem jste měli s ČSSD největší názorové rozdíly?

Řekl bych, že mezi námi nebyly velké názorové rozdíly. Z 90 % jsme se v rámci koalice shodli. V tom bych problém neviděl. Nejde tedy o mé rozpory s ČSSD jako stranou. Mám určité výhrady k panu Kůsovi, protože po mojí zkušenosti v roli místostarosty to není člověk, se kterým bych byl ochoten dennodenně spolupracovat. Možná jsem naivní, ale starosta má být podle mého vzorem pro občany, což Kůs nesplňuje.              

A pan Mišina vám vadí proč?

Pana Mišinu znám pouze ze zastupitelstva a nemůžu vůči němu říct nic, protože ho neznám. Na druhou stranu vnímám, že naslouchá některým lidem z ANO, kteří by na radnici patřit neměli a neměli by mít vůbec žádný vliv. A to mířím do historie, že mnoho lidí z ANO jsou lidmi s hodně temnou komunistickou minulostí. I u nás na Berounsku jich pár máme.

Vy jste i v krajském zastupitelstvu, budete letos kandidovat?

Tam kandidovat nebudu. Už jsem udělal určité kroky, které mou osobu měly od vyšší politiky oddálit. V průběhu posledního půl roku jsem už neobhajoval žádné politické posty ani v TOP 09. To avizovalo můj postoj. Rád bych se více věnoval rodině a kariéře na mezinárodním poli. Žil jsem dlouhá léta v zahraničí a mluvit anglicky mi chybí. Nechci ale popírat, že částečně za mým rozhodnutím stojí i momentální “negativní” polické klima, které spíše odrazuje, než přitahuje mladé lidi do politiky.  

Proč jste se tedy ucházel o post starosty?

Byla to hlavně reakce na podporu, kterou jsem měl ve volbách a také samozřejmě na krizovou situaci, v níž se Beroun ocitl. Z pozitivních reakcí lidí v Berouně na mojí kandidaturu jsem vnímal, že mám poměrně silnou podporu. K fungujícímu vedení jsem ale potřeboval najít ještě další 2 místostarosty a to mi kolegové v koalici z nepochopitelných důvodů neumožnili. Pravicová varianta byla reálná, ale bohužel nepodpořena.

Kateřina Pavlíčková

Štítky
Osobnosti: Patrik Brodan
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme