Blanickými jezy ve Vlašimi ryby už proplují

Benešovský deník | 15.12.2011 | Rubrika: Benešovsko | Strana: 3 | Autor: KAREL CHLUMEC | Téma: Středočeský kraj

15. 12. 2011

­ Od jezu k jezu. Pouze tak se mohly donedávna pohybovat ryby v Blanici ve vlašimském zámeckém parku.
Ryby byly mezi jezy doslova uvězněny. Teď už je to ale naštěstí jinak. Migraci ryb v současnosti umožňují dva nově postavené rybochody, které nechala vybudovat vlašimská radnice ve spolupráci se správcem toku. Rybochod je vlastně jakýsi průplav, který umožňuje táhnoucím rybám obeplout jinak nepřekonatelnou překážku.
„Jeden z rybochodů je postaven vedle jezu u Znosimské brány a ten druhý je u kamenného mostu směrem na Domašín,“ upřesnil polohu vodních staveb vlašimský místostarosta Karel Kroupa a dodal, že projekty a zajištění celé stavby financovalo Povodí Vltavy z Operačního programu životní prostředí.
„Obnova migrační prostupnosti vodních toků je významnou podporou obnovy původní druhové skladby a účinná forma ochrany rozmanitosti druhů a říčních ekosystémů. Při migraci dochází k rozšiřování areálu, posunu druhu živočichů do míst, kde se dosud nevyskytovali,“ řekl Jan Urban z  Podblanického ekocentra. Ryby, ale i ostatní vodní živočichové, podnikají dlouhé cesty mezi řekou a mořem a právě překážky v podobě jezů brání jejich rozmnožování. Koncepce zprůchodnění říční sítě v Česku proto stanovila priority a řeka Blanice jako významný vodní tok z  hlediska druhové ochrany živočichů.
„Trasa rybího přechodu musí překonat výškový rozdíl mezi horní a dolní hladinou jezu a rybí přechod musí respektovat nároky jednotlivých druhů ryb,“ řekl Jiří Vait z Povodí Vltavy s tím, že proto je velmi důležité zajistit dostatečný průtok vody i za minimální výšky vodní hladiny, dostatečné hloubky a odpovídající rychlosti proudění vody.
„Podobné by to mělo být časem i na jezu u prádelny, kde bude splav upraven v rámci revitalizace Blanice,” doplnil starosta Vlašimi Luděk Jeništa.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme