1. ročník Nymburského historického podzimu měl úspěch

7. 11. 2011
V pondělí v auditoriu ZŠ Komenského proběhl první ročník setkání všech příznivců české a nymburské historie. První ročník Nymburského historického podzimu byl věnován osudům české šlechty v 19. a 20. století.
Pořad zahájil moderátor a historik Zděněk Hazdra z FF UK přednáškou na téma osudů rodiny Bořků-Dohalských z Dohalic, Thurn-Taxisů a Czerninů za II. světové války. Následovaly přednášky doc. Jana Županiče z Univerzity Karlovy a Nadi Kubů z Národního památkového ústavu. Ještě než začala beseda s hosty, mohli si diváci v sále připomenout ve své době velmi provokativní snímek Víta Elmera Občané s erbem (1966).
Na besedu přijali pozvání bývalý prezident českého PEN klubu, spisovatel a politický vězeň Jan Stránský a majitel dymokurského zámku, lesů a rybníků Tomáš Czernin. Celým odpolednem prováděl Zdeněk Hazdra. Záštitu nad akcí přijal místostarosta města Nymburka a historik Pavel Fojtík. „Doufáme, že jsme položili základy nové nymburské tradici a každoročně se mezi 28. říjnem a 17. listopadem budeme setkávat nad dalším historickým tématem,“ pozval závěrem přítomné na další ročník Pavel Fojtík.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme