Vais: Co pro mě znamená být Evropan?

8. 5. 2018

Co pro mě znamená být Evropan?

Znamená to pro mě být členem společenství, které sdílí hodnoty liberální demokracie a naději, že na světě existuje nějaká soudržnost, o kterou má smysl se snažit.

Když jsem byl rok v Norsku, najednou jsem viděl naši zemi s odstupem, viděl jsem problémy, kterými tady denodenně žijeme a které nás zahlcují. Naučil jsem se vnímat, že každá země v Evropě má svoje problémy, které jí připadají obrovské, ale jsou jen dílčími starostmi mnohem většího celku. Mezi studenty jsem vnímal, kdo je toho celku součástí a kdo není. Viděl jsem s jakým obdivem až závistí se mimoevropští studenti dívali na naši Evropskou unii.

Jsme celek bohatý a vyznačujeme se vzdělaností, která je vlastně univerzální vzdělaností lidstva. Jsme celek s vysokou úrovní svobody a práva. Proto má cenu se přenést přes naše vnitřní problémečky a vnímat Evropanství trochu jinak, než jen zpoza našich kopečků. Má smysl být součástí Evropské unie a má smysl pro ni něco dělat. Moje “něco” je hájení proevropských hodnot v jediné straně, která má stále odvahu se k nim hlásit."

vojtěch vais, předseda TOP 09 Kosmonosy

Štítky
Osobnosti: Vojtěch Vais
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme