Týraní koně z Jankova naleznou nový domov díky starostovi Votic

13. 2. 2018

Příběhy týraných koní se v různých formách stále opakují. Bohužel se případy většinou táhnou roky a starostové argumentují, že nemohou nic dělat, protože koně jsou v soukromém vlastnictví. Že to není tak docela pravda ukázal starosta Votic Jiří Slavík (TOP 09). Město Votice převzalo péči o týrané stádo Jiřího Vondrušky a po ročním úsilí budou dnes koně draženi v Benešově.  

Městský úřad Votice před rokem vydal postupně pět rozhodnutí o předběžné náhradní péči na stádo koní Jiřího Vondrušky, které bylo tehdy ve velmi zuboženém stavu. “Pamatuji si to velmi přesně. Byl zrovna pátek odpoledne, když mi volala Státní veterinární správa, že na základě podnětu od občana byla prověřit případ u Jankova a v ohradě leží kůň, který už se sotva může hýbat, “ vzpomíná starosta Votic Jiří Slavík. “Okamžitě jsem začal zjišťovat možnosti, s úředníky našeho města jsme vydali Rozhodnutí o předběžné náhradní péči, sháněli jsme někoho, kdo by mohl koně odvézt a ustájit, a ještě to odpoledne se jelo na místo.” Narychlo sestavený tým převážně dobrovolníků postupně odvezl sedm koní, kteří byli ve velmi kritickém stavu a poté i zbytek stáda. Prozatímní péči hradilo město Votice z vlastního rozpočtu, částku 2,6 mil. Kč za loňský rok by nyní mělo kompenzovat Ministerstvo zemědělství formou dotace. Významná část koní bude vydražena v Benešově.

Argument, že má starosta svázané ruce, pokud jsou koně u soukromých vlastníků, Jiří Slavík rezolutně odmítá: “Jako starostové máme konat, samozřejmě v rámci zákona, ne se vymlouvat. Právo má sloužit spravedlnosti, ne naopak.” 

Na případ dnes vzpomíná i starostka Jankova Jitka Jonsztová (TOP 09): “Kdyby na radnici nebyl Jiří Slavík, tak by to takhle neprobíhalo. Nikdo tehdy moc neveděl, jak postupovat, úředníci se doposud s ničím takovým nesetkali. Kolega z Votic se případu ujal a pevně věřím, že tento precedens inspiruje i další starosty.”  

I přes relativně šťastný konec zůstává případ dále otevřen. Jiří Vondruška podal mnoho trestních oznámení, mimo jiné i na votického starostu, kterého zároveň zažaloval za poškozování dobrého jména, zatímco stále v Jankově podniká a podle starostky Jonsztové jedná se zemědělci o možném chovu skotu. Někteří z koní svůj špatný stav nedokázali překonat a zemřeli, osm koní setrvává v náhradní péči města Votice, protože jsou předmětem trestního řízení. O jejich definitivním osudu rozhodne soud.

Natálie Tomková, manažerka TOP 09 Středočeský kraj

Kontakty:

Natálie Tomková, natalie.tomkova@top09.cz, 775 162 891

Jiří Slavík, slavik.beztahov@tiscali.cz, 602 173 517

Jitka Jonsztová, jonsztova.jitka@seznam.cz, 602 750 420

Štítky
Osobnosti: Jiří Slavík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme