TOP 09 Příbram připomíná odkaz Jana Palacha

17. 1. 2019

V sobotu 19. ledna rozzáří Příbram plameny svíček pro Palacha. Na Václavském náměstí v horní části Pražské ulice pořádá místní TOP 09 vzpomínkovou akci k 50. výročí nejvyšší oběti tohoto studenta. Akci symbolicky doprovodí několik písní známých z doby sametové revoluce.

Organizátory akce jsou manželé Ciklerovi, kteří se oba podílejí na politickém životě Příbrami. “Oběť Jana Palacha chápeme zejména jako výraz velké lásky k lidem a víru v lepší společnost. Chceme připomenout, že svobodu je třeba chránit a nemáme ji zadarmo a navždy,” vysvětluje Monika Ciklerová důvody uspořádání pietního aktu. Jan Cikler doplňuje, že zároveň usilují o větší zájem o dění v obcích a v republice: “Nesmíme rezignovat s pocitem, že jeden člověk nic nezmění. Je to na každém z nás. Osobně cítím morální povinnost k podobě státu, který přenecháme našim dětem.”

Význam akce pro současné studenty zdůrazňuje i nejmladší člen příbramské TOP 09 a student práv Jan Schneider: “Nikdo z nás dobu nesvobody neokusil, proto je nutné připomínat si činy našich spolužáků, kteří bojovali proti tehdejšímu režimu. Mnohokrát během naší historie to byli právě studenti, kteří dávali jasně najevo svůj nesouhlas, když jsme sešli z demokratické cesty. Tuto štafetu minulých generací teď musíme převzít.”

Důraz na demokracii a slušnou politiku se prolíná i politickým programem pro Příbram, který TOP 09 v letošních volbách představila pod vedením Václava Švendy. “Svoboda a demokracie se snadno ztrácejí a těžce získávají. Nejlepším přítelem totality je letargie. To se snažíme připomenout i naší pietní akcí za Jana Palacha, jehož čin chápeme jako mravní apel varující před lhostejností,” uzavírá Švenda.

Osobnosti:
Jan Cikler, Monika Ciklerová, Jan Schneider, Václav Švenda