× Pohněme s tím. Společně!

TOP 09 pomáhá ČSOP Klenice v záchraně Štěpánky

Středočeská TOP 09 chce zachránit přírodu Štěpánky

21. 6. 2017

TOP 09 plně podporuje petici na záchranu lesoparku Štěpánka v Mladé Boleslavi, jehož části hrozí zastavění pětipodlažními domy. Petici podepsal krajský zastupitel a starosta Roztok Jan Jakob, předsedkyně regionální organizace Mladá Boleslav Jana Valentová i další členové TOP 09. O společném postupu, ať už při získávání podpisů pod peticí nebo při jednání o ní, strana jedná s iniciátorem akce základní organizací Českého svazu ochránců přírody Klenice.

Již příští rok by na kraji Štěpánky měla být vykácena část lesa a na jejím místě developeři plánují vybudovat tři pětipatrové domy. Přes 7700 obyvatel Boleslavska podepsalo petici proti tomuto záměru. TOP 09 v čele s regionální předsedkyní Janou Valentovou nehodlá přihlížet destrukci cenných přírodních oblastí a aktivně shání podpisy po celém regionu.

„Štěpánka je zelenou oázou, kam za přírodou nebo sportovními aktivitami míří rodiny z celého regionu. Proto už několik týdnů rozšiřuji povědomí o této hrozbě. Sbírání podpisů jde samo, nikdo nechce o tento důležitý prostor přijít. V tak neobyčejně průmyslově zastavěném městě je park Štěpánka ojedinělá odpočinková plocha,“ upřesňuje Jana Valentová, která do lesoparku nedávno vyjela s předvolební kampaní strany, nazvané neEUhneme. Opět tak potvrdila výpisy hlasování doložený fakt, že TOP 09 je v současnosti nejzelenější stranou Poslanecké sněmovny.

Ve svých aktivitách má Jana Valentová plnou podporu Jana Jakoba, předsedy středočeské TOP 09 a krajského zastupitele: „I když podle právního výkladu není výstavba z hlediska územního plánu možná, město přesto není ochotné za volný čas svých občanů bojovat. Město by mělo stanovit jasné podmínky, za kterých bude možné chátrající objekt restaurace Koliba opravit pouze v objemu odpovídající stávající zástavbě. Jsem rád, že takto laxní není TOP 09, která nyní spolupracuje se základní organizací Českého svazu ochránců přírody Klenice. Věřím, že naše společné úsilí povede k záchraně tohoto a dalších obdobně výjimečných míst, které jsou v ohrožení developerů,“ uzavírá Jan Jakob.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

Mladá Boleslav, 21. 6. 2017