× Pohněme s tím. Společně!

TOP 09 a Zelení jdou na Mělníku společně

9. 4. 2018

V rámci akce Ukliďme Česko spojila mělnická organizace TOP 09 síly s místní organizací Zelených. Po společném úklidu oznámili i společnou kandidaturu pro podzimní komunální volby. V prohlášení o spolupráci vyzdvihují společnou vizi zdravějšího Mělníku a nutnost spojení demokratických sil v boji proti extremismu a populismu. Zároveň naznačují možné rozšíření spolupráce i o další strany.

Do úklidu parku v mělnickém Podolí se společnými silami pustila TOP 09 a Zelení. Po společné dvouhodinové práci a skoro šestnácti pytlech sesbíraného odpadu sepsali zástupci obou stran společné prohlášení, které stvrzuje vzájemnou spolupráci v komunálních volbách. “Jsme přesvědčeni, že demokracii v naší zemi je třeba bránit již od nejnižšího stupně politiky, tedy té komunální. Ačkoliv se může na první pohled zdát, že naše strany se v lecčem liší, v pohledu na vedení našeho města jsme našli společnou řeč,” stojí v úvodu prohlášení.

Obě strany zároveň shodně uvádějí, že pro obranu demokracie je nutné síly spojovat, nikoliv rozdrobovat.    Oskar Blažek, místopředseda mělnické TOP 09, který rovněž za region kandidoval v podzimních sněmovních volbách, naznačuje i jednání s dalšími uskupeními. “Aniž bych chtěl odhalit průběh aktuálních jednání, vidím tu velkou naději, že bychom mohli pro Mělník spojit demokratické síly i naše voliče. Zároveň mohu potvrdit, že nehodláme v žádné podobě spolupracovat s osobami, které v minulosti projevily ochotu vyměnit své hodnoty za funkci,” přibližuje Blažek obrysy možné spolupráce.

Právě společně sdílené hodnoty uvádí TOP 09 jako klíčový prvek mezistranické spolupráce, se Zelenými je našli ve vizi čistšího a zdravějšího Mělníku. “Možná se podaří na státní nebo unijní úrovni přijmout legislativní akty, které povedou například k omezení produkce plastů, ale nakonec stejně musíme začít z komunální úrovně. Mělník musí vyřešit, jak nakládat s odpadem, který produkuje. Ležíme na soutoku dvou významných řek a chceme v nich mít více ryb, než plastu,” objasňuje Blažek jeden z bodů, na kterém bude TOP 09 společně se Zelenými pracovat.

Jméno lídra společné prodemokratické kandidátky zatím spojené strany prozrazovat nechtějí.

natálie tomková, manažerka TOP 09 Středočeský kraj

Kontakty: