Tiso: Středočeský radní pro oblast zdravotnictví by měl mít alespoň minimální zkušenosti z oblasti řízení ve zdravotnicví

29. 1. 2018

Krajské zastupitelstvo Středočeského kraje zvolilo hlasy menšinové koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů novým radním pro oblast zdravotnictví JUDr. Roberta Bezděka, CSc. z hnutí ANO. Nahradil ve funkci Ing. Jaroslavu Němcovou, MBA, která se stala ministryní práce a sociálních věcí v menšinové vládě. 

TOP 09 považuje oblast zdravotnictví za jednu z hlavních priorit Středočeského kraje. Není žádným tajemstvím, že jde o rezort, který se ve středních Čechách dlouhodobě potýká s obrovskými problémy. Po celé roky byl řízen bez smysluplné koncepce, nepříliš efektivně a výsledkem je stav, kdy některé oblastní nemocnice generují obrovské provozní ztráty, které musí opakovaně sanovat kraj ze svého rozpočtu. Jde o stamilióny korun, které pak logicky chybí na investice do zdravotnických zařízení a v dalších oblastech (doprava, školství, infrastruktura kraje). Nedobrý stav některých středočeských oblastních nemocnic vystupuje ve srovnání s některými kraji, jejichž nemocnice byly řízeny koncepčně a jsou dnes v dobré ekonomické kondici. 

Středočeské oblastní nemocnice jsou mírně řečeno v nepříliš dobré ekonomické kondici. Před radním proto stojí obrovské výzvy. V úsměvné nadsázce lze konstatovat, že je dnes v Česku odborníkem na zdravotnictví každý, kdo byl párkrát u lékaře. Bohužel v tomto konkrétním případě došlo k obsazení pozice radního pro tak složitou oblast zdravotnictví člověkem sice s velkými zkušenostmi z oblasti advokacie, avšak s nulovou zkušeností s řízením ve zdravotnictví. To tuhne úsměv na rtech.

Petr Tiso, krajský zastupitel, lékař a zdravotnický manažer

petr.tiso@top09.cz, 

777 101 050

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme