Tiso: Dotování špatně hospodařících krajských nemocnic ubírá peníze jiným oblastem

27. 6. 2017

Zastupitelé TOP 09 na jednání zastupitelstva Středočeského kraje nepodpořili další mnohamiliónové finanční injekce z krajského rozpočtu do některých špatně hospodařících oblastních nemocnic. Opakované záplatování jejich nehospodárnosti bez souběžných kroků ke zvýšení efektivity nemocnic považuje TOP 09 za ekonomický i morální hazard.

„Hospodaření pěti oblastních nemocnic, vlastněných Středočeským krajem, je dlouhodobě v různé míře problematické. Jejich ekonomické problémy se roky přenášejí na kraj a kladou velké nároky na jeho omezený rozpočet. Obrovskými zdroji se tak pokrývají obyčejné provozní ztráty. Tím se snižují investiční zdroje, což zase omezuje rozvoj samotných nemocnic. Peníze vydávané na ztráty ve zdravotnictví pak logicky kraji chybí v jiných oblastech“, vysvětluje Petr Tiso, krajský zastupitel za TOP 09, profesí lékař a zdravotnický manažer.

Podle Tisa „posílat do krajských nemocnic každý rok desítky a stovky miliónů bez koncepčního řešení problému je špatné – a musí skončit. Bohužel nové vedení kraje pokračuje v praxi toho předchozího. Špatné hospodaření svádí na bývalé politické reprezentace, provádí výměny v managementu nemocnic, do orgánů akciových společností podle politického klíče dosazuje lidi, z nichž řada problematice vůbec nerozumí a krajskému zastupitelstvu opakovaně předkládají požadavky na nové provozní dotace.”

O nedávném vzniku Asociace středočeských nemocnic, které mělo zlepšit řízení nemocnic, Petr Tiso říká: “Pokus koalice o vznik servisní organizace nemocnic, inspirovaný krajským programem naší opoziční TOP 09, skončil v půli cesty. Krajská vláda zavrhla ekonomicky úspěšné vzory z jiných krajů a vznikl středočeský experiment – kompetenčně a personálně slabý zájmový spolek nemocnic, navíc vedený nikoli odborně, ale politicky – radním pro zdravotnictví. Takový spolek pak nemá odborné schopnosti převzít krizové finanční řízení sítě oblastních nemocnic ani koncepčně pracovat.”

TOP 09 opakovaně kritizuje nepromyšlené řízení středočeského zdravotnictví a požaduje, aby se kraj poučil z příkladů v regionech, kde jsou nemocnice mnohem efektivnější. “Bohužel musíme konstatovat, že to, co středočeská krajská koalice ANO, STAN, ODS a nezařazených aktuálně předvádí v oblasti financování nemocnic, je ekonomický i morální hazard,” uzavírá Petr Tiso.

Natálie Červencl Tomková, krajská manažerka TOP 09 Středočeský kraj

Praha 27. června 2017                                      

Kontakt:

Petr Tiso, krajský zastupitel za TOP 09

tel. 777 101 050; e-mail: petr.tiso@top09.cz

Štítky
Osobnosti: Petr Tiso
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme