Tiso: Asociace středočeských nemocnic – tragikomický příběh pokračuje i v režii nové koalice

5. 12. 2017

Středočeské krajské nemocnice se dlouhodobě potýkají s ekonomickými problémy, které nevyřešily ani opakované personální výměny, ani finanční injekce z rozpočtu kraje v řádech stovek miliónů. Bývalá středočeská koalice ANO, ODS a STAN tápala, nakonec se před několika měsíci inspirovala volebním programem opoziční TOP 09 a předložila návrh na vznik organizace, která by zastřešovala krajské nemocnice v oblastech, ve kterých je pro ně ekonomicky výhodné postupovat společně.

Bohužel však byly odmítnuty vyzkoušené a úspěšné modely, které bez problému fungují v některých krajích, a místo toho se rozhodla pro dosud nevyzkoušenou cestu založení volného zájmového spolku nemocnic bez silnějšího ukotvení a vlivu. Od té doby opět natekly do středočeských krajských nemocnic další stvoky miliónů na sanaci ztrát. Korunu všemu nasadila nová koalice ANO, ČSSD a KSČM, která nedávno dosadila jako generálního sekretáře Asociace nemocnic Zbyňka Chotěbořského, který byl nedávno odvolán z pozice předsedy představenstva nemocnice Náchod kvůli ztrátovému hospodaření a podivných okolností některých zakázek.

Silně jsme před časem kritizovali podobu nově vytvořené Asociace středočeských nemocnic, neboť nesplňovala dvě základní podmínky pro skutečně efektivní a koordinované řízení oblastních nemocnic v kraji – nezajišťovala skutečně profesionální a kvalitní servis a zároveň neměla náležitou sílu své záměry ve všech nemocnicích skutečně prosazovat. Naše slova se potvrdila, Asociace toho příliš nedokázala, některé nemocnice se dál utápějí ve ztrátách.

Na základě výběrového řízení s jediným uchazečem byl generálním sekretářem jmenován Ing. Zbyněk Chotěborský. Tento manažer byl nedávno odvolán z pozice předsedy představenstva náchodské nemocnice, kde působil tři roky, a to pro velmi špatné hospodářské výsledky. Navíc v médiích zazněly znepokojivé informace o velmi podivné zakázce, na základě které vyplácela nemocnice, kterou řídil ing. Chotěborský, miliónové částky firmě své manželky.

Špatně uchopenému původnímu záměru nepomohla ani nová koalice ANO, ČSSD a KSČM, když do klíčové pozice generálního sekretáře organizace, která měla sloužit především ke koncepčnímu řízení a zásadnímu ozdravení hospodaření středočeských nemocnic a zajistit úspory v oblasti veřejných zakázek, dosadila velmi problematického manažera. Obáváme se, že nová koalice nejen nepochopila, co je efektivní řízení krajského zdravotnictví, ale nezvládá ani personální politiku. Obáváme se, že finanční ozdravení nemocnic je v nedohlednu.

petr tiso, petr.tiso@top09.cz, 777 101 050

Osobnosti: Petr Tiso