Svévole úřednic? Jak je to s pěstounskou péčí ve Středočeském kraji.

26. 1. 2018

V pořadu investigativní žurnalistiky proběhla na počátku týdne zpráva, že na krajském úřadu Středočeského kraje sedí psycholožka, která svévolně rozhoduje o udělení dětí do pěstounské péče. Protože TOP 09 před sedmi lety stála u zrodu změny pojetí pěstounské péče, byla to opět politička TOP 09, která vznesla na Výboru pro sociální věci dotaz na přezkoumání záležitosti. 

O nedělní večer byla odvysílána reportáž nesoucí zprávu, že psycholožka Středočeského kraje bez objektivního důvodu odpírá dvěma matkám osvojení třetího dítěte. Jana Havelková, členka Výboru pro sociální věci, vznesla dotaz na jednání Výboru k této záležitosti. “Shodou okolností bylo na úterý naplánováno zasedání Výboru pro sociální věci. Po seznámí se s kauzou jsem tam přednesla žádost o informace přímo ze zdroje,” dodává Havelková a pokračuje, “bylo nám sděleno, že osoby, které se negativně vyjadřovaly o pracovnici KÚSK jsou již delší dobu velmi kritické k práci úředníků v oblasti pěstounské péče, a že jejich kritika není dle názoru vedoucí odboru sociálních věcí opodstatněná. Protože se jedná o práci úřadu v rámci přenesené působnosti a diskutované případy se týkají nezletilých osob, není možné podat více informací.. Také bylo sděleno, že KÚSK nebyl požádán o vyjádření.”

“Je velmi pravděpodobné, že jakékoliv další kroky v kauzách diskutovaných v reportáži budou  kompetenci jiných krajských úřadů,” konstatuje Havelková, která se již roky pohybuje v oblasti sociální péče a na jednání příslušných orgánů tak nic nestandardního neshledává. “Vedení odboru sociálních věcí se  změnilo, ale práce odboru je stále velmi kvalitní. Úředníci-pěšáci zůstávají stejní, za roky praxe jsem na ně až doposud nezaznamenala žádné stížnosti, spíše naopak.” 

Pro tento eminentní zájem na funkčnosti systému pěstounské péče si zástupci TOP 09 vyžádali potřebné informace a budou situaci nadále monitorovat. “Chceme fungující pěstounskou péči bez zbytečných překážek. Vychovávám čtyři děti, a proto dobře chápu přínos domácího prostředí,” komentuje předseda středočeské TOP 09 a krajský zastupitel Jan Jakob, “v honbě za statistikou však nelze svěřovat děti jako na běžícím pásu. Pokud se objeví podezření, že důvody osvojení jsou finanční nebo že bude dítě přivedeno do skupiny ohrožující jeho samostatný myšlenkový rozvoj, jsou to pádné důvody k pozdržení a prošetření,” uzavírá Jakob.

natálie tomková, manažerka středočeské top 09

Kontakty:

Natálie Tomková, natalie.tomkova@top09.cz, 775 162 891

Jan Jakob, jan.jakob@top09.cz, 604 592 171

Jana Havelková, havelkovajana@seznam.cz, 605 040 407

Štítky
Osobnosti: Jana Havelková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme