Švenda: Proč zůstáváme v opozici

11. 2. 2020

S panem starostou jsme se sešli, abychom probrali možnou spolupráci ve vedení města. Chtěl bych se s vámi podělit o své důvody, které mě vedly k pečlivě uváženému rozhodnutí.

Nemohu a nechci být fíkovým listem, kterým ANO v budoucnu zakryje prázdnou pokladnu, ruinu aquaparku nebo přeplněná parkoviště. Nemohu a nechci být radním, který světí kroky radnice bez jakékoliv reálné možnosti dění ovlivnit. Omlouvám se všem, kteří do oznámení pana starosty vkládali naděje v naši spolupráci. Pokud bych přijal, zradil bych všechno, co jsem doposud říkal a na čem jsem pracoval. Dokud bude mít ve svých rukou všechny rozhodovací kompetence (samovládu) strana, která ve volbách nezískala přes polovinu hlasů, bude moje místo v opozici. Nemá žádný smysl sedět se svázanýma rukama ve vedení města, dokud má jedna strana drtivou většinu a nemusí se ohlížet na názory a návrhy ostatních. Některým to možná vyhovuje, já ale kandidoval, abych měnil město k lepšímu. V tomto rozložení rozhodovacích pravomocí to bohužel možné není. Netajím svůj dramatický nesoulad s většinou kroků nové radnice. Z opozice o tom mohu mluvit a podávat protinávrhy. V mnoha případech - jako třeba v otázce rozpuštění městské rezervy - se podařilo náš návrh prosadit. O tuhle možnost korekce bychom vstupem do Rady přišli a dál už bychom mohli jen mlčet.

Pane starosto, vyzval jste mě, abych se k Vám přidal v Radě. Já Vás vyzývám, přestaňte třímat veškerou moc a tvářit se u toho velkoryse.

václav švenda, zastupitel příbrami

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme