Středočeská TOP 09 nadále usiluje o spojení sil

16. 12. 2019

Minulý týden učinila středočeská TOP 09 vůči hnutí STAN nabídku o předvolební koaliční spolupráci, která byla výsledkem tři čtvrtě roku trvajících vyjednávání. V pondělí ráno přišla od STAN zamítavá odpověď. TOP 09 i tak pokračuje v jednání s dalšími možnými partnery. Povolební spolupráci se STAN nevylučuje.

“Pochopitelně nás mrzí, že STAN spojení sil odmítl. Po evropských volbách, kdy jsme společně ve středních Čechách získali 14,16 %, to vnímám jako krok zpět,” reaguje krajský předseda Jan Jakob a zároveň dodává, že aktuální stav rozhodně není překážkou pro možnou spolupráci po volbách. “Stále jsme připraveni utvořit společně vládnoucí koalici. I přes rozhodnutí STANu jít do voleb samostatně toto hnutí považujeme za programově blízkého partnera. Obávám se však, že při současném volebním systému STAN výrazně snižuje šanci na to, aby měli po volbách hejtmana, k čemuž jsme jim chtěli pomoci. ”

Jan Jakob zároveň popírá, že by učiněná nabídka TOP 09 byla pro středočeský protějšek STANu překvapením: “Vyjednávání trvala tři čtvrtě roku. S krajským předsedou STANu jsme byli už ve fázi rozdělení pozic na kandidátní listině. V tomto jsme také nabídli řadu ústupků. Tuto nabídku ve finále odmítli, což samozřejmě respektujeme.”

Vyjednávání tímto nekončí, středočeská TOP 09 pokračuje s dohodami o spojování sil s dalšími politickými subjekty. “Nejjednodušší by samozřejmě bylo postavit samostatnou kandidátku z našich starostů, místostarostů a odborníků. Za současné celostátní situace ale necítím jako správné, abychom drobili síly a soupeřili o hlasy se stranami, se kterými nemáme na ideové ani programové bázi výrazné rozdíly,” tlumočí Jakob postoj středočeské krajské organizace.

Osobnosti:
Jan Jakob