Speciál: Jaké hodnoty zastávám?

3. 4. 2018

Poznejte své Středočechy. Jaké hodnoty vyznávají? 

Zeptali jsme se předsedkyň a předsedů regionů Rakovník, Mladá Boleslav, Nymburk a Beroun, aby nám v pár znacích odhalili, jakým hodnotám přikládají ve svých životech význam a proč. Tady jsou jejich odpovědi. 

Jan Švácha, předseda TOP 09 Rakovník

Jan Švácha

Harmonie. Soulad, souzvuk, souznění. Hodnota, která je pro existenci fungující společnosti nezbytná. Jednota ve spojení protikladů. Čáp letící po obloze, pstruh plující ve vodě, hrající si děti,   diskutující lidé, konstruktivní argumenty. Šachová partie, kde nikdo není mimo šachovnici, koncert bez falešných tónů a orchestr, kde se hudebníci navzájem poslouchají. Absence zvýšené hladiny   žaludečních šťáv, vyvážení zla dobrem, špatného pozitivním a lží pravdou. Rytmus života, ve kterém jednotlivé melodie excelentních mozků vyrůstají z pevného zázemí mnohobarevných názorů tisíců   a miliónů lidí. A snaha přiblížit se ideálu…

Jana Valentová, předsedkyně TOP 09 Mladá Boleslav

Jana Valentová

Život sám. Hodnotou života většinou bývá zdraví, rodina, láska a možná i nebýt chudý. Jakou hodnotu má pak ale život pro lidi nemocné, bez rodiny a chudé? Takže podle mne je hodnotou života život sám, asi jenom možnost být, existovat. Smyslem života je pak najít něco, co je důležitější než já sám.

Petr Matušina, předseda TOP 09 Nymburk

Petr Matušina

Pevnost názoru. Jedna z hodnot, kterých si vážím, se táhne mým životem jako červená nit spojující hodnoty ostatní. Výstižně o ní zpívá Spiritual kvintet v písni „Musíš za svou pravdou stát“.

Každý z nás měl všechny trumfy mládí a byl nepopsaným listem. Život nás pak učil, jakou cenu mají naše přání, učil nás kompromisům, taktickým ústupům, odpouštění i zapomínání. Mnohokrát jsem měl pocit, že přichází má chvíle, a přesto jsem zažil více porážek než vítězství. Nejednou jsem také stál před rozhodnutím, zda ustoupit, riskovat prohru nebo sokovi zlámat vaz.

Věřím, že přes všechna má rozhodnutí moji přátelé i odpůrci svorně potvrdí, že jsem se kromě mnoha jiných hodnot ve svém životě řídil zásadou, že svá přesvědčení mám obhajovat a ne je účelově měnit. Ačkoliv v dnešní době je pevnost v názorech spíše výjimkou, myslím, že právě na této hodnotě je možné stavět budoucnost jednotlivce i společnosti.

Lenka Kotková, předsedkyně TOP 09 Beroun

Lenka Kotková

Naděje. V každém okamžiku svého života a zejména v těch méně lehkých situacích si téměř vždy vzpomenu na citát zesnulého PANA PREZIDENTA, který řekl: 'Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.' Je to aplikovatelné ve všech oblastech lidského konání, a když navíc k tomu člověk přidá empatii a lidský přístup, tak i ten cíl zpravidla prostě vyjde. Schopnost najít si ve všem to dobré je vlastně obrovskou hnací silou mého života.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme