Slavík: Jak jsou na tom Votice s vodou

23. 7. 2021
 Voda je a zůstane klíčovou strategickou surovinou
Máme jí stále dost, je kvalitní, čistá, zdravotně nezávadná a máme ji, kdy se nám zlíbí. Ano řeč je o kohoutkové vodě. Často máme pocit, že problémy s jejím nedostatkem mají jen pouštní státy, a proto s ní plýtváme a nevážíme si jí. Dostatek ale nemusí být navždycky.
Votice mají několik vlastních vrtů a zářezů pro pitnou vodu, v minulosti jsme ale museli jeden z nejvydatnějších vrtů odstavit pro kontaminaci starou ekologickou zátěží. Když si vzpomenu na suchá léta roků 2019 nebo 2018, už i my jsme museli omezovat využití pitné vody kupříkladu na zalévání zahrad nebo napouštění bazénů.
 Poslední dva roky problémy s vodou tolik nejsou, ale nesmíme se nechat uchlácholit a zaspat dobu. Problémy do budoucna zcela jistě znovu nastanou, a proto jsem se zúčastnil jednání v Netvořicích týkajícího se vodovodního přivaděče podél budoucí dálnice D3. Ten má zajistit ze svých odbočných větví stabilní a spolehlivé zásobování vodou ze Želivky do sousedních obcí podél trasy dálnice.
V minulosti město Votice odmítlo napojení na přivaděč vody do Sedlčan, za sebe mohu říci, že nyní budu ze všech sil podporovat opačné stanovisko. Voda je zcela klíčová strategická surovina a vodovod podél dálnice D3 je zárukou, že v příštích desetiletích nebudou ve Voticích, ale v dalších napojených okolních obcích problémy s nedostatkem vody. Ostatně samotná myšlenka vedení vodovodu podél nové liniové stavby je velice pokroková a myslím si, že by se k tomu mělo přistoupit kupříkladu i u některých dalších připravovaných liniových staveb jako jsou dálnice nebo vysokorychlostní tratě.

Komentář Jiřího Slavíka

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme