Seznam pro Kolín: Díl 5

Pohodlí přestupu

12. 2. 2020

Členové TOP 09 Kolín iniciují "Seznam pro město" - drobné podněty, jejichž cílem je inspirovat město k pozitivním změnám:

Kdo by to neznal. Přijedete vlakem na nádraží, pohodlně si dojdete podchodem do haly a pak už jen zbývá skočit na autobus, taxi či počkat na odvoz a hurá domů. Když svítí sluníčko, je to vlastně v pohodě, ale nedej bože, aby se venku „čerti honili“. Můžete říci: „Proč by to byl problém?“ Vždyť můžete čekat v hale spolu s ostatními, mačkat se automatických dveří a vyhlížet odvoz, rychle přeběhnout k taxíku (trocha vody přece nikomu neublíží), nebo prostě jít na zastávku autobusu. Vždyť je nad ní střecha. Jenže ouvej. Střecha autobusového nádraží je úzká, kvůli autobusům vysoko a tak vlastně nikoho nechrání. Proč? No protože ta potvora déšť málokdy prší, když je bezvětří. Ano, asi to není velký problém, který by se nedal vyřešit třeba jen obyčejným deštníkem, ale přece jen - pohodlný přestup to rozhodně není.

A opět tu máme naši obvyklou otázku: „Co s tím?“

Jeden návrh bychom měli i pro tento případ. Prostě zastřešit proluku mezi střechou nad autobusy a nádražní budovou. Jak? Co si třeba vzít příklad z autobusového nádraží v Hradci Králové, kde použili lehkou konstrukci, na níž je natažena plachtovina? Cena by navíc nebyla tak vysoká jako v případě další betonové střechy. A myslím, že by pomohla nejen cestujícím čekajícím na autobus, ale v případě přemístění taxislužby (z našeho 1. dílu seriálu) i příchodu k taxi. Můžete mi namítnout, že to je jen částečné řešení, protože když si stoupnete na stanoviště odjezdu městských autobusů, prší na vás většinou z boku otevřenou ulicí od Futura.

A tak nás napadlo, že by bylo super, kdyby to otevření do ulice chránila stěna z rostlin. Stačilo by ji postavit mezi stání autobusu a K+R. Místa je tam dost a kromě ochrany proti dešti, by docela rozzářila šeď prostranství před budovou. A to nemluvím o možnosti doplnit tuto stěnu o sezení a informační cedule ze strany k autobusům. To by bylo super, nebo ne? Co si o tom myslíte vy? Napište nám svůj názor na náš Facebook

martin růžek, top 09 kolín

Štítky
Osobnosti: Martin Růžek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme