S Milošem Ulrichem na návštěvě EP

8. 1. 2020

Ve spolupráci s našimi europoslanci pravidelně pořádáme studentské exkurze do Evropského parlamentu. Studenti mají během nich možnost nahlédnout za oponu tvoření evropské legislativy a přímo diskutovat s europoslancem, který akci zaštiťuje. Krátce před Vánoci jsme vypravili několik našich středočeských studentů za šéfem národní delegace Luďkem Niedermayerem. Jedním z nich byl i Miloš Ulrich z Úval a tady jsou jeho postřehy. 

Pro mnohé daleké, avšak reálně ne tak vzdálené sídlo Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku bylo pro mě cílem návštěvy a příjemným zakončením roku 2019. Byl jsem velmi potěšen, když mi po volbách do Evropského parlamentu přišla nabídka jeho návštěvy a možnost diskuze s naším europoslancem Luďkem Niedermayerem. 

Budova parlamentu v zeleném prostranství na okraji města už z dálky vyzařuje svou dominanci a dojem důležitosti narůstá s každým krokem, co jste blíže. Menší čekání ve frontě k bezpečnostní kontrole bylo rychle překonáno. Když jsem vstoupil do vnitrobloku parlamentu a následně do chodby, která byla plná zeleně, spíše mi připadala jako tropický deštný prales než jako součást vrcholné evropské instituce. Navíc jsme měli štěstí, protože jsme dorazili na ceremoniál předávání Sakharovy ceny, což je cena Evropského parlamentu za svobodu myšlení. Cenu za rok 2019 získal Ilham Tohti, ujghurský ekonom, kterého čínská komunistická vláda odsoudila a nikdo nyní neví, kde se nachází. Cenu za něj tedy přijela převzít jeho dcera. Následovalo přijímání usnesení a rezolucí, kdy Evropský parlament odsoudil vznik tzv. LGBT-free zóny v Polsku, takže jsem viděl i běžnou náplň a chod této instituce.

Pan europoslanec Niedermayer nás přivítal v malé konferenční místnosti, která je primárně určena pro setkání s novináři. Diskuze se nesla ve velice milé atmosféře a pan europoslanec byl evidentně nadšen, kolik mladých lidí má zájem o evropskou politiku a má přehled ve světovém dění. Dozvěděli jsme se také menší „peprnosti“ z Evropského parlamentu, nad kterými jsme se společně zasmáli. Následně jsme si u vlajek členských zemí EU udělali společnou fotografii a pan europoslanec nám byl k dispozici k osobním dotazům či k focení.

Při návštěvě europarlamentu jsem si prošel i vánoční Štrasburk, který v onom čase získal to pravé kouzlo, které posílilo jeho atmosféru. Vidět podsvícenou katedrálu Notre-Dame, bohaté a vyhlášené adventní trhy, ochutnat vyhlášené alsaské víno a tradiční kuchyni opravdu stálo za to. Vřele doporučuji všem! 

Miloš Ulrich, místní organizace Úvaly

Štítky
Osobnosti: Miloš Ulrich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme