Příbram je prý druhá nejhorší. Proč bychom se neměli urazit?

9. 10. 2019

Poradní společnost Deloitte jako každý rok vydala žebříček obcí seřazených podle životní úrovně. Příbram letos skončila jako předposlední ve Středočeském kraji a na 167. příčce z 206 měst a obcí v celé České republice. Oproti loňskému roku jsme se propadli o 7 pozic. Můžeme se teď hluboce urazit a ujišťovat se, jak se nám tu přeci žije dobře, nebo uklidnit emoce a uvědomit si, co si ze zpracovaných dat můžeme odnést. 

V prvé řadě bychom si měli uvědomit, že nikdo nevede účelovku proti Příbrami. Máme k dispozici celorepublikové srovnání s 206 městy a obcemi z celé České republiky, které nám bylo poskytnuto, abychom pracovali na zlepšeních. 

V druhé řadě si uvědomme, že to není počet bankomatů a supermarketů, co nás “stáhlo dolů”. Indexy, ve kterých jsme propadli, jsou dostupnost dětských lékařů, počet nezaměstnaných mezi 15 - 64 lety, nabídka pracovních pozic, počet kin a lékáren, dopravní nehodovost a přírůstek obyvatel. V ostatních indexech jsme průměrní a naopak nám v celkovém žebříčku výrazně pomohla dojezdová vzdálenost do nemocnice. 

Co si z toho můžeme přečíst? Zřejmě máme stále problém přilákat podnikatele, kteří by u nás vytvářeli nové pracovní příležitosti. Když nedokážeme vlastní obyvatele uživit, dojíždějí za lepšími nabídkami do Prahy, tam následně také uskutečňují svoji spotřebu a zpět jezdí pouze přespávat nebo se rovnou odstěhují. Může s tím město něco dělat? Ano. Nesmíme polevit a musíme stále pokračovat v práci na tom, aby Příbram byla stále lepším místem pro život i podnikání. Ať už se jedná o budování další nové městské infrastruktury, transparentnost města a jeho rozhodovacích procesů, propagaci turistických cílů a podporu všeobecného povědomí o místních podnikatelských subjektech, asistencí potenciálním investorům při orientaci v místním prostředí atd. Nemusíme nutně usilovat o příchod velkých montoven zaměstnávající nekvalifikovanou sílu, pro které zde ani nemáme k dispozici vhodné pozemky, ale měli bychom se snažit  přilákat zejména technologické firmy, nové malé a střední podnikatele, kteří budou poptávat například i vysokoškolsky vzdělané lidi a patřičně je ohodnotí. 

Jsem si jistý, že pokud dokážeme naše občany udržet přes den v Příbrami, zvýšíme tím i míru jejich útraty v našem městě. Se zvýšenou kupní sílou a poptávkou budeme stimulovat i nabídku. Zvýší se chuť otevírat tady provozovny s kvalitním zbožím, službami nebo zábavou. Nejde o to, posunovat se v nějakém žebříčku, ale pracovat s daty, která nám nabízí.

václav švenda

Štítky
Osobnosti: Václav Švenda
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme