Politici TOP 09 přijímají výzvy, vyrazili do ghetta

18. 1. 2018

Na sociálních sítích proběhla výzva, ať se politici přijedou podívat do ústeckých Předlic, městské části označované za ghetto. Výzva byla adresována mělnickému místopředsedovi Oskaru Blažkovi v souvislosti s pořádáním Olympiády lidských práv. Ten se spojil s ústeckým zastupitelem za TOP 09 Martinem Fišerem, který na řešení neutěšené situace v Předlicích pracuje, a společně v tomto ghettu strávili den. 

“Ve facebookové diskusi jsem byl jedním z uživatelů vyzván, abych se přijel podívat do Předlic na lidská práva v praxi. My politici prý máme málo kontaktu s realitou. Nemám rád nekonečné diskuse, výzvu jsem přijal,” objasňuje Blažek okolnosti své návštěvy. “Onen uživatel se se mnou nakonec sejít nechtěl, můj průvodce byl tak z řad našich zastupitelů.”

Martin Fišer, zastupitel za TOP 09 v největším centrálním obvodu Ústí nad Labem, se Předlicím věnoval už v době vysokoškolských studií, už tehdy zkoumal příčiny i řešení katastrofálního stavu dříve výstavní městské čtvrti. “Bydlívali tady lékaři a vážené osobnosti, pak se sem umístili sociálně slabí. Z domů zmizely okapy, po odpojení radiátorů zapalovali uvnitř bytů ohně. Stropy se propadly a dvorky se zavalily odpadem,” popisuje Fišer vývoj. Některým částem ghetta se přitom znovu podařilo probudit k životu. Řešením je podle mě přivést do oblasti firmy. Tam, kde se to podařilo, byly firmy podpořeny i dotacemi z Evropské unie. Zapracovalo se na zabezpečení, okolní domy se zkultivovaly a přilákaly nové obyvatele s větší ekonomickou sílou,” pokračuje Fišer návrhem řešení. 

I když působí v sousedním kraji, považuje Oskar Blažek provedení čtvrtí za cennou zkušenost. “Pohled na předlické ruiny a jejich obyvatele byl šokující, bohužel věřím, že se nejedná o výjimku. I naše největší krajské město bylo nedávno jako celek prohlášeno za ghetto.” Zároveň ale nevidí Předlice a podobné čtvrtě jako ztracené. Tyto sociální problémy jsou v zorném poli TOP 09 a jak jsem se přesvědčil v Předlicích, existují konkrétní řešení,” dodává Blažek.

Právě seznámení se s problémy v terénu považuje krajský předseda a starosta Roztok Jan Jakob za klíčovou součást politické práce. “Pokud jsem vyzváni, abychom se jeli někam podívat, s někým si popovídat o jeho problémech nebo abychom navštívili problémovou lokalitu, jsme pro. Politika TOP 09 se neodehrává jen za zdmi budov našich institucí. Jsme připraveni přijmout i další výzvy,” přibližuje krajský předseda.

natálie tomková, manažerka top 09 středočeský kraj

Kontakty: Natálie Tomková, natalie.tomkova@top09.cz, 775 162 891/Jan Jakob, jan.jakob@top09.cz, 604 592 171, Oskar Blažek, oskar.blazek@stc.top09.cz, 777 276 001/ Martin Fišer, mfiser@volny.cz, 724 034 553

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme