Peter: Právní stát, nebo technologie moci?

20. 11. 2017

Ano, to je to přesně to oč tu běží, když se zvolení poslanci baví o počtu členů výboru Poslanecké sněmovny, v tuto chvíli především mandátového a imunitního výboru. 

Doporučení tohoto výboru plénu sněmovny bude pravděpodobně klíčové pro vítěze voleb, pokud jak se dá předpokládat, orgány činné v trestním řízení opět podají Poslanecké sněmovně svou žádost o vydání některého ze zvolených poslanců. 

TOP 09 v minulosti omezila imunitu poslanců na období zvoleného mandátu a dále o přestupky, ovšem z dnešního hlediska se ukazuje, že možná měla být imunita omezena více, pouze na jednání na půdě sněmovny, respektive jen na vystoupení ve sněmovně a hlasování. 

V tuto chvíli mezi sebou sehrává souboj právní stát a technologové moci, neboť z navrhovaných variant mohou nastat jen dvě situace;

A) bude každá politická strana zvolená do parlamentu mít svého zástupce v tomto výboru a tím bude mít zajištěn přístup ke všem relevantním informacím týkajících se případných hlasování o doporučeních výboru; čímž bude posílena role právního státu a žádná menšina nebude znevýhodněna omezením přístupu k informacím, nebo 

B ) bude omezen počet členů výborů, nebo budou nedostatečně zastoupeny všechny politické strany zvolené do parlamentu svými zástupci v těcho výborech a komisích a tím nebude zajištěn přístup ke všem relevantním informacím týkajícím se případných hlasování o doporučeních výborů, kdy tedy bude menšina omezena na svých právech a technologové moci budou snadněji moci manipulovat s veřejností. 

Transparentnost je přitom klíčová vlastnost, kterou je třeba prosazovat; bez relevantních informací nemůže žádné rozhodnutí být kvalitní. TOP 09 přitom v minulosti vždy hájila transparentní přístup ať ve své vlastní činnosti (byli jsme první strana s transparentním účtem), tak v zákonodárné iniciativě; připomeňme si například registr smluv a další projekty.

Budeme tedy při nadcházející ustavující schůzi Poslanecké sněmovny svědky mnoha na první pohled nenapadných “soubojů” o místa ve výborech a komisích, kdy možná někdo bude namítat, že se hraje pouze o “koryta”, ovšem ve skutečnosti se bude hrát pouze o přístup k informacím a zajištění, aby všechny z parlamentních stran, jakkoli malých, měly přístup k informacím!

marcel peter, 722 000 000, marcel@peter.cz

Štítky
Osobnosti: Marcel Peter
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme