Peter: Co nám ukazuje první zásadní hlasování sněmovny?

22. 11. 2017

Rýsuje se nám koalice? Nebo spíše nepřiznaná opoziční smlouva? 

Pravděpodobně ano, lze to vyčíst z výsledku volby členů mandátového a imunitního výboru  (dále jen "MIV"), který má 19 členů, což lze okomentovat slovy, že když ANO učinilo v tomto ohledu jistý ústupek, očekávalo skrytou podporu Okamurovců a komunistů. 

MIV byl schválen ve složení ANO 8, SPD 2, Piráti 2, KSČM 1, ČSSD 1, ODS 2, KDU-ČSL 1, TOP 09 1 a STAN 1. Předsedou MIV byl zvolen Stanislav Grospič (KSČM). Hlasovalo pro něj 11 členů výboru. O post se ucházel také předseda STAN Petr Gazdík, který dostal sedm hlasů. Jeden poslanec se při hlasování zdržel. Volba byla samozřejmě tajná, ale můžeme si dovolit spekulovat, že pan předseda MIV byl zvolen hlasy ANO 8, SPD 2 a KSČM 1, a pan Gazdík dostal hlasy Piráti 2, ČSSD 1, ODS 2, KDU-ČSL 1, TOP 09 1 a STAN 1, z nichž se pravděpodobně někdo zdržel.

Ještě zřejmější tato koalice bude, při volbě předsedy sněmovny.

Vznikající nepřiznaná koalice je nebezpečná z mnoha důvodů a za ten největší považuji své nepřiznání, které způsobuje situaci, která aktuálně nastala v MIV, kdy jeho předsedou byl zvolen člověk, který je pravděpodobně součástí nepřiznané koalice, přestože zvykem bylo, že předsednictví tohoto výboru náleželo v minulosti vždy opozici. Ale jak nám již v minulosti řekl pan prezident, k čemu jsou nám zvyklosti...

Dalším nebezpečím nepřiznané koalice je otázka kdo, proč a za co bude tuto koalici podporovat. Fráze, že vláda bude hledat podporu napříč politickém spektrem, na základě programového prohlášení, snad ani nemůže být míněna vážně, přestože jak vidno, český volič, je ochoten takové marketingové frázi uvěřit.

marcel peter, 722 000 000, MARCEL@PETER.CZ

Štítky
Osobnosti: Marcel Peter
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme