Nadšení ve štábu knížete

14. 1. 2013

Blížila se čtvrtá hodina odpoledne a už bylo jasné, že Schwarzenberg s nečekaně vysokým ziskem hlasů postupuje do druhého kola prezidentské volby.

„Doufám, že v příštích pěti letech budu moci ukázat, že heslo na prezidentské vlajce – pravda vítězí – odpovídá skutečnosti,“ pronášel kníže a desítky příznivců mu aplaudovaly vestoje.

Poté začali spontánně zpívat českou hymnu. Schwarzenbergovo „pobroukávání“ národní písně se okamžitě stalo hitem internetu. Atmosféra v divadle mnohým připomínala euforii při sametové revoluci. „Miloš Zeman reprezentuje minulost, posledních deset patnáct let. Je to velký politický profesionál a silný protivník,“ pronášel předseda TOP 09. „Neslibuju vám zářné zítřky ani zemský ráj na pohled. Slibuji, že udělám vše, abychom byli zase spořádaná, úspěšná země, srdce Evropy,“ dodával.

„Jsem strašně šťastná,“ plakala poslankyně Langšádlová

 Do pražského Divadla Archa přišli ministra podpořit nejbližší spolupracovníci, straničtí kolegové Jaromír Drábek či Helena Langšádlová a řada umělců a studentů.

Podávaly se kuřecí řízky, guláš, klobásy, tlačenka či štrúdl. K pití nechybělo plzeňské pivo a víno.
„Jsem strašně šťastná a ohromně hrdá. Promiňte...“ Vypravila ze sebe poslankyně Langšádlová a štěstím se rozplakala. „Jsem nadšený a zároveň v šoku z vysoké podpory Karla. Do lidí jako by vstoupilo nadšení z listopadu 1989,“ přidal se hudebník Michael Kocáb.

K úspěchu Karla Schwarzenberga podle něj výrazně přispěla aktivita občanských iniciativ, nejrůznější petice a sociální sítě. Fischera se Zemanem podle něj trochu ukolébaly předvolební průzkumy a situaci podcenili. „Schwarzenberg má obrovskou šanci vyhrát. Srdce lidí jsou jeho,“ je přesvědčen exministr pro lidská práva, který do ministrova štábu dorazil s partnerkou Lejlou Abbasovou.

Před vyhlášením výsledků prezidentských voleb však mnozí optimismem právě nehýřili. Příliš nevěřili, že by kníže i přes drtivý finiš kampaně mohl proklouznout do druhého kola. „Poslední týden byl ale fantastický, neopakovatelný,“ uznal podnikatel Jan Dobrovský.

Hudebník David Koller připomněl, že agentury, které připravují výzkumy veřejného mínění, nedávaly před volbami Schwarzenbergovi šanci. „Připomíná mi to předpověď počasí, to je také padesát na padesát. Jsem ale samozřejmě rád, že to takto dopadlo,“ řekl Koller.

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zase s úsměvem líčil, jak dva volební dny zahnaly jeho původní obavy z přímé volby prezidenta. „Ukázalo se, že je pro občany srozumitelná. Sešli se kvalitní kandidáti. Karel Schwarzenberg budí všeobecnou důvěru, je to osobnost, která dokáže lidi strhnout,“ uvedl Drábek.
Hudebník David Koller sledoval průběh sčítání v baru, bujaře tu slavil i výtvarník David Černý či herec Oldřich Navrátil s manželkou.

„Schwarzenberg má to, co nikdo z ostatních: nadhled, vtip a schopnost ironie. Kdyby vyhrál Zeman, tak to bude katastrofa,“ svěřoval se Navrátil a posteskl si, že přátelům už rozdal všechny placky s nápisem „Karel for president“.

Schwarzenberg však tvrdil, že ho průzkumy, které vytrvale favorizovaly Miloše Zemana a Jana Fischera, neznervózňovaly.

„Věřil jsem, že to s tímto týmem můžu dotáhnout. Zažil jsem v životě i dost porážek, takže mě to nerozhodilo,“ uvedl kníže. Sčítání hlasů sledoval s kamennou tváří v divadelním baru. Pobafával si při tom ze své oblíbené fajfky.
Jeho kampaň byla podle něj nejsilnější v závěru i z finančních důvodů. „Na začátku jsme prachy teprve sbírali, neměli jsme příliš mnoho munice, abychom stříleli plnými salvami,“ popisoval.

„Mladí lidé dělali vše, abych uspěl. Musím jim poděkovat“

V divadle nechyběla ani režisérka Helena Třeštíková, designér Bořek Šípek či bratr exprezidenta Ivan Havel. Všichni oceňovali mobilizaci mladých lidí, kteří přispěli k postupu knížete do druhého kola.

„Mladí lidé dělali vše, abych uspěl, musím poděkovat všem. Musím říct, že tento výsledek dává i velkou odpovědnost na příštích 14 dní. V těch se rozhodne o zásadním směřování České republiky,“ říkal příznivcům Schwarzenberg.
Zatímco jeho podporovatelé slavili až do rána v Mlýnské kavárně na pražské Kampě, kníže šel po půlnoci spát. Musí nabrat sílu – čekají ho těžké dva týdny.

Mladá fronta DNES | Rubrika: Volba prezidenta | Strana: 11 | Autor: Tomáš Syrovátka, Jan Jiřička

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme