Křemen: Airbnb přispívá rozvoji cestovního ruchu

2. 2. 2018

PETR KŘEMEN, průvodce cestovního ruchu, místopředseda TOP 09 Kolín

V poslední době zaznamenáváme sílící tlak na regulaci služeb v rámci tzv. sdílené ekonomiky. Nejviditelnějším případem poslední doby se stala služba Uber, což vyvolalo hysterii mezi pražskými taxikáři. Nyní se pozornost zaměřuje na poskytovatele ubytování v soukromí Airbnb. To je dnes skvělá alternativa pro lowcost cestovatele, kterým záleží na ověřené kvalitě, ale zároveň nechtějí za pobyt utrácet přemrštěné částky. Já sám s přáteli Airbnb k cestování hojně využívám a jsem s ním nesmírně spokojený. Bydlet přímo u místních je totiž naprosto jiný rozměr cestování, který Vám otevře úplně nové obzory.

Nejprve tedy pár slov pro ty, co nejsou úplně v obraze, oč vlastně běží. Airbnb je platforma zastřešující soukromé ubytovatele a zároveň zájemce o ubytování. Tak či tak musíte projít procesem registrace a několikanásobného ověření. Potom už můžete hledat ubytování pro Vaši cestu. Vyberete si z několika parametrů a potom už jen vybíráte. Důležitým hlediskem je hodnocení ostatních uživatelů, a to jak pro ubytovatele, tak pro hosty. Jinými slovy, když má ubytovatel špatné hodnocení, nikdo si jeho byt nevybere, podobně když má špatné hodnocení host, nikdo ho u sebe neubytuje. Celá platforma je tedy založena na vzájemné důvěře mezi hostem a ubytovatelem. Když se tyto aspekty vzájemně sejdou, je spokojený jak ubytovatel, který si vydělal, tak i host, který oproti standardním hotelům výrazně ušetřil, a navíc byl v domácím, přátelském a příjemném lokálním prostředí.

Sdílená ekonomika nevyhovuje lobbistickým skupinám

Jenže tato služba, čím je úspěšnější a rozšířenější, tím větším trnem v oku je hoteliérům i městům a obcím. Hoteliérům proto, že je připravuje o klientelu a tím pádem i o zisky, obcím proto, že hostitelé často obcházejí placení místních poplatků za hosty. Já kupříkladu, když jsem byl v Itálii, ať už to byl Řím či Lecco, ubytovatel si ode mě opsal mé osobní údaje a vybral peníze na místní poplatek. To, že to někteří ubytovatelé obcházejí, není vina samotného Airbnb. A pouhopouhá regulace této služby není řešením problému, protože jejím důsledkem bude pouze to, že dojde k výraznému omezení rozsahu služeb. A biti na tom budeme všichni. Kromě tradičních hoteliérů tedy. 

Osobně bych preferoval cestu jednání a následné oboustranné dohody na upravení podmínek, nikoli však regulaci. Airbnb by si samo mělo nastavit taková vnitřní pravidla, aby odvádění místního poplatku po svých hostitelích vyžadovalo a bylo to podmínkou, aby v rámci Airbnb mohli své ubytování i nadále poskytovat. Nelze však jít ultimativní cestou a osobně moc nevěřím, že Airbnb bude ochotno a vůbec schopno odvádět tyto poplatky za své ubytovatele samo, jak jsem zaznamenal podle snahy ze strany Pirátů. Obecně si myslím, že tato služba výrazně přispívá k rozvoji cestovního ruchu, především turistů z řad mladší generace, kteří přijíždějí nejen poznávat, ale také si užívat a tím pádem i utrácet, čímž přispívají ekonomice té dané lokality. Nelze tedy svět vidět černobíle, myslím, že i dnes nám Airbnb a služby sdílené ekonomiky obecně víc přinášejí, než berou, a přispívají k všeobecnému rozvoji společnosti. A je logické, že určitým lobbistickým skupinám, ať už z řad hoteliérů či taxislužeb, to krajně nevyhovuje. Nezbývá jim tedy, než se moderním trendům přizpůsobit a natolik zkvalitnit a zefektivnit své služby, aby svou klientelu opět získaly zpět. Trh sám rozhodne a nabídka se musí přizpůsobit poptávce. Jakákoliv umělá regulace tak bude jen k všeobecné škodě a ničemu neprospěje.

petr křemen, petrkremen@kolin.cz, 732 737 384

Štítky
Osobnosti: Petr Křemen
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme