Konference v Berlíně představila vizi mladých politiků pro Evropu. 
Českou republiku reprezentoval Vojtěch Vais.

16. 4. 2019

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v Berlíně pod patronací Hertie School of Governance mezinárodní konference mladých politiků. Ta si kladla za cíl formulovat vize pro mladou generaci. Mezi nejstěžejnější témata patřila otázka životního prostředí a změny klimatu, panelisté se také shodli na nutnosti formulovat a podporovat “evropskou identitu”. Českou republiku zde reprezentoval Vojtěch Vais (TOP 09). 

Mladí politici napříč evropskými státy se ve čtvrtek sešli u debatního stolu v Berlíně a za přítomnosti více jak 60 hostů a zástupců evropských ambasád diskutovali nad klíčovými výzvami pro mladou generaci. Za Českou republiku zde vystoupil Vojtěch Vais, zastupitel Kosmonos a kandidát do Evropského parlamentu za STAN a TOP 09.  “Debata v Berlíně mě překvapila vysokým zájmem veřejnosti i tématy, které si samo publikum zvolilo za stěžejní. Na základě české zkušenosti jsem si udělal přípravu na bezpečnost a migrační krizi, tady ale diváci z 90 % označili jako nejdůležitější ochranu ne hranic, ale životního prostředí,” upozorňuje mladý kandidát na rozdíly klíčových volebních témat.

Nejvíce otázek k České republice pak směřovalo k standardně nízké volební účasti: “Musel jsem hodně vysvětlovat, proč Češi nechodí k volbám. Myslím, že naším problémem je zklamaní z politiky. Po revoluci v sobě lidé měli vysoká očekávání, ale změna systému i ekonomiky je dlouhý proces a většině se životní úroveň nezvedla tak, jak by si představovali. Teď  už nemají důvěru v politiky a ani chuť se o ně zajímat,” říká Vais.

Mimo zájem nezůstala ani otázka hlubší integrace až federace. Vojtěch Vais uvedl, že on sám je pro užší spolupráci, nicméně variantu federace nevidí jako v současné době jako reálnou, neboť postrádá širší podporu napříč evropskými parlamenty. “V prvé řadě je nutné si definovat, co je vlastně jádrem naší evropské identity a souběžně s tím pracovat na snížení rozdílů mezi jednotlivými regiony EU, ať už se bavíme o ekonomice, kvalitě života, životním prostředí nebo infrastruktuře. Na tom jsme se v závěru všichni shodli,” uzavírá Vais výsledky konference.

krajská kancelář TOP 09 Středočeský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme