Klinecký: Pokus ministra obrany byl zkouškou české společnosti

5. 4. 2020

V době nouzového stavu přišlo ministerstvo obrany s nápadem, aby vláda a premiér získali pravomoc řídit v případě krize zemi sami. Na tento materiál okamžitě zareagoval senátor Tomáš Czernin a místopředseda středočeské krajské organizace Tomáš Klinecký. Společně iniciovali petici “Demokracie nesmí umřít na COVID 19”, která hned po svém zveřejnění získala na dva tisíce podpisů. Kontroverzní návrh ministra obrany nakonec skončil u ledu, předložení materiálu lze ale jen těžko považovat za náhodu.

„Nesmíme dopustit, aby naše demokracie umřela na COVID-19. Velkým varováním pro nás musí být současná situace v Maďarsku, kde vláda pod záminkou boje s koronavirem prakticky odstavila parlament od rozhodování,“ uvedl Tomáš Czernin petici na obranu demokracie. Společně s místopředsedou Středočeského kraje Tomášem Klineckým vyzval vládu, aby neomezovala pravomoci Parlamentu. V textu petice dále upozorňují, že v kontextu omezení pohybu, sledování pomocí mobilních zařízení a dalšího omezování svobod, je důležité moc nekoncentrovat v jedněch rukou.

Tomáš Klinecký zdůrazňuje, že demokratické mechanismy nejsou v případě nouzových situací překážkou, ale pojistkou. “Bezpečnostních nebo zdravotních krizí, jako je současná epidemie, se snaží zneužít různí populisté. Ti tvrdí, že parlamentní diskuse je zdlouhavá anebo dokonce, že nám občanské svobody a demokracie v řešení problémů překáží. Není to pravda. Právě v těchto chvílích je parlamentní kontrola vlády nepostradatelná.” uvádí.

Autoři petice se zároveň nedomnívají, že by předložení inkriminovaného materiálu bylo pouhým nešťastným načasováním v dlouhodobém plánu, jak uvedl ministr obrany Metnar. “Domnívám se, že pokus ministra obrany nebyl ani shodou náhod ani nedopatřením, ale zkouškou, jak silnou reakci takový nápad v české společnosti vyvolá. Ozvali jsme se, návrh je zatím u ledu. Je ale třeba si uvědomit, že výjimečné stavy vždy svádějí ke koncentraci a zneužití moci. Proto jsou demokratické pojistky zásadnější, než kdy jindy. Když se lidé cítí ohroženi, snadno se svých svobod vzdávají. Šrouby se pak ale uvolňují těžce,” uzavírá Klinecký.

Tomáš Klinecký, místopředseda středočeské TOP 09, místostarosta Českého Brodu

Osobnosti: