Jakob: Palachův týden byl týdnem naděje

22. 1. 2018

Vážené dámy, vážení pánové,

Předně děkuji organizátorům nejen za to, že zde mohu promluvit, ale především za jejich tolik potřebnou činnost. Děkuji také Vám všem, že jste sem přišli.

Jsem zde především proto, že jsem členem Výboru Regionální rady střední Čechy, tedy orgánu, který v úterý rozhodoval o tom, zda bude či nebude projekt Čapího hnízda vyjmut z evropského financování. Společně s dalšími kolegy se nám podařilo vyjmutí zabránit. A proč je to dobře? Protože kdybychom Čapí hnízdo z evropského financování vyjmuli, stala by se z dotace evropské dotace národní. Tím by to byla pro Evropskou unii uzavřená záležitost a dále by se jí již evropské orgány nezabývaly. A právě to by znamenalo velké riziko, protože by celou věc řešily výhradně orgány české. Spolu s ostatními kolegy jsme přesvědčení, že by se tím otevřela cesta, jak by mohlo být podezření z dotačního podvodu zameteno pod koberec. Zvláště pak, když z neoficiálního znění zprávy OLAF vyplývá, že ministerstvo financí žádost o pomoc a spolupráci od OLAFu v minulosti odmítlo.

S odstupem několika dní se ještě musím vrátit k samotnému průběhu jednání zmíněného Výboru. Když jsme já a kolega Pánek navrhli doprovodná usnesení, která se měla týkat toho, aby se prošetřily jiné možné kauzy, a hlavně, aby bylo zahájeno správní řízení s neoprávněným příjemcem dotace s cílem navrácení těchto prostředků, paní hejtmanka z pozice předsedající zneužila svého postavení a rozhodla, že se o našich návrzích vůbec hlasovat nebude. Základní demokratické principy byly tímto popřeny. Za malou chvíli poté nás paní hejtmanka upozornila, že nejsme poslanci, a tudíž nás nechrání imunita, ať si dáváme pozor na to, co říkáme. V úterý jsem této výhružce nevěnoval velkou pozornost, ale po pátečních slovech premiéra mi došlo, že to nemusí být jen planý výkřik. V pátek jsem se také dověděl, že hejtmanství na kolegu Pánka již trestní oznámení podalo za to, že chtěl prověřit finanční toky v krajské správě a údržbě silnic.

V pátek pan premiér prohlásil, že v České republice si lze objednat trestní stíhání a na objednávku je možné dostat kohokoli do vězení. Z toho mrazí. Mohou být podobnými případy společnosti FAU Přerov, na kterou „klekli naši“ z ministerstva financí, nebo Oleo Chemical, kterou řešily právě soudy? Obě firmy patrně chtěl pan premiér koupit, což ovšem ony neakceptovaly. V tuto chvíli jsou obě v podstatě zlikvidované. A já se musím zeptat, co se to vlastně dělo před pěti lety na úřadu vlády, když tam pobíhaly desítky těžkooděnců? Byl to skutečně profesionální nezávislý zásah nebo jiný mnohem širší plán?

Shrnu fakta. Jeden člověk tady vlastní obrovský holding, který čerpá dotace a pobídky od státu. Tentýž člověk vlastní vlivný mediální dům. Tentýž člověk založil politickou stranu, které pevnou rukou vládne. Tentýž člověk je premiérem, ovládá všechna ministerstva, to vše bez důvěry, a navíc je podezřelý ze dvou trestných činů. Zároveň se zde pokřivuje demokracie a o návrzích opozice se pro jistotu vůbec nehlasuje. Navíc existuje podezření, že konkurenční firmy a politici mohou být likvidováni prostřednictvím vykonstruovaných trestních řízení.

To už je ale přece přespříliš. Domnívám se, že je úplně jedno, jestli bude pan premiér v kauze Čapí hnízdo odsouzen či nikoliv. V každé slušné společnosti by premiér i ministři, kteří ve svých rezortech takto závažná podezření nevyvrátí, ihned odešli ze svých funkcí a z veřejného života vůbec.

Dnešním dnem končí Palachův týden. Letos byl pro nás tento týden týdnem naděje. Výsledky prvního kola prezidentských voleb vypadají velmi optimisticky, Čapí hnízdo jsme z evropského financování nevyjmuli, vláda nedostala důvěru a premiér byl zbaven poslanecké imunity. Po několika měsících je to konečně velká naděje do budoucnosti. Demokracie a svoboda ale ještě zdaleka nevyhrála. Prosím choďte do hospod i do kaváren, na náměstí, pište na sociálních sítích, protože spousta lidí to bohužel pořád neví. Příští víkend bude důležitý ale opravdu každý hlas. Prosím, přesvědčujte všechny lidi, aby šli k volbám a volili demokratického, slušného a prozápadního kandidáta. Pokud pan profesor Drahoš vyhraje, bude to velký symbol a pro asi všechny z nás, jak tady jsme, a pro mnoho dalších také důkaz toho, že má smysl za demokracii a svobodu bojovat.

Děkuji za pozornost.

jan jakob, jan.jakob@top09.cz, 604 592 171

Štítky
Osobnosti: Jan Jakob
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme