Zastupitelstvo kraje navýšilo finance pro knihovny

26. 6. 2013

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo svým usnesením ze dne 11.12.2012 rozpočet Středočeského kraje na rok 2013. V jeho rámci byla v rozpočtu kapitoly Kultura schválena i položka Regionální funkce knihoven ve výši 5 000 tis. Kč.

Objem finančních prostředků pro knihovny Kladno, Benešov, Mladá Boleslav, Kutná Hora a Příbram již tehdy kritizovala nejen opozice, ale i odborná veřejnost, jako nedostatečný.
„Na první pohled se jedná o vysokou částku, ale musíme vidět, co se za ní skrývá. Nejedná se jen o peníze pro pět velkých knihoven. Jedná se o peníze na služby, které tyto knihovny poskytují více než osmi stům zejména malých knihoven v celém kraji.“, vysvětluje Petr Stříbrnský (TOP 09) – zastupitel středočeského kraje a člen Komise pro kulturu a památkovou péči.

Regionální funkce pověřených knihoven spočívá v metodickém vedení a hlavně v nákupu, výměně a obměně knižního fondu. V minulých letech dosahovala výše všech prostředků, včetně státní podpory až 19 milionů a mnoho let za sebou klesá. Původně schválená výše již nedovolovala nákup nových knih a dokonce ohrožovala celý dlouhodobě a pracně vybudovaný systém výměny knih.

Na dnešním jednání zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo navýšení dotací pro jednotlivé pověřené knihovny v celkové částce 1 145 tis. Kč. Rada kraje už dříve navýšila podporu Středočeské vědecké knihovně v Kladně, jejímž je Kraj zřizovatelem. Celkové navýšení tak činí 5 000 tis. Kč.

„Tento návrh byl složitě projednáván nejen v Komisi pro kulturu a památkovou péči. Hlavním problém nebyla ani tak politická shoda, ale nalezení finančních prostředků. TOP 09 a STAN bude nadále hledat prostředky pro podporu regionálních funkcí knihoven, tak aby všech 132 tisíc registrovaných čtenářů mělo přístup ke svým knihám i v menších obcích.“ Doplňuje Petr Stříbrnský (TOP 09).