Tisková zpráva k oficiálnímu zahájení projektu AgroForestry

5. 9. 2011

Ve čtvrtek 1. září 2011 v kostele Sv. Michala v Praze 1 proběhlo oficiální zahájení projektu  AgroForestry na záchranu tropických pralesů v rovníkové Africe.  Mezinárodní modelový projekt znovuzalesnění  5.000 km2 krajiny AgroForestry představuje novou formu rozvojové spolupráce, kdy je možné zajistit udržitelné hospodářské a sociální podmínky pro lidi současně s ochranou přírody.

„Idea zachránit prales výměnou za rozvojovou spolupráci vznikla v r. 2007 na základě osobních zkušeností z Afriky. Po sérii jednání s místními náčelníky se podařilo uzavřít dohodu, na základě které jsme se stali správci 17.700 km2 území v provincii Maniema v Demokratické republice Kongo“ , uvedl prezident  mezinárodní humanitární neziskové organizace World’s Green Lungs, která je nositelem projektu, Ing. František Nekovář.

„Často se setkávám s otázkou, jestli je důležité chránit deštné pralesy v Africe, když máme u nás doma dostatek ekologických problémů. Vždy odpovídám otázkou. Dokážete mi určit, kde vznikl kyslík, který právě dýcháte? Dalším důležitým faktorem je, že toto opravdu považuji za humanitární pomoc. Zavést trvale ekologicky udržitelné lesní a zemědělské hospodářství. To znamená naučit obyvatele, jak s krajinou hospodařit, aby měli do budoucna co jíst, se zvláštním důrazem na výchovu k obnově a pěstování lesa“, říká jeden ze zakladatelů  projektu World’s Green Lungs, Petr Stříbrnský, místopředseda Středočeské krajské organizace TOP 09.

Slavnostní zahájení programu provázely ukázky skladeb J.S.Bacha, které právě v kostele Sv. Michala v roce 1923 hrál na varhany veliký humanista Dr. Albert Sweitzer, zakladatel nemocnice v Lambaréne.

Celý projekt probíhá pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme