6. 12. 2010

Zaznamenal jsem rozpaky některých spoluobčanů nad tím, že máme v Roztokách nově dva místostarosty. Ano, toto opatření znamená pro město náklad jednoho platu místostarosty navíc. Jsme ovšem přesvědčeni, že se tyto výdaje našemu městu vyplatí. Zároveň platí naše koaliční smlouva, ve které jsme se zavázali zmrazit provozní náklady. Tento důležitý bod naší dohody neporušíme.

Jak těchto úspor dosáhneme? Především vypovězením pro město nevýhodných smluv. Jedná se především o smlouvy se soukromou firmou, která zajišťuje účetnictví a servis informačních technologií. Jen v tomto roce byly této firmě dle platných smluv zaplaceny částky v souhrnné výši několika milionů Kč. Již nyní proběhlo výběrové řízení na obsazení znovuobnoveného finančního odboru a v nejbližší době budeme řešit i servis informačních technologií. Jen těmito kroky ušetříme víc, než vydáme za jeden plat místostarosty navíc. Samozřejmě je zde více smluv, které se zdají být pro město ne zcela výhodné.

Dalších úspor v provozních ale i investičních výdajích dosáhneme díky transparentnímu systému zadávání veřejných zakázek včetně využití elektronických aukcí. Koncepci transparentnosti a otevřenosti městského úřadu právě nyní zpracovávám.

Rada města ještě ve starém složení schválila zadání personálně-organizačního auditu městského úřadu. Nutno podotknout, že samotný audit není z nejlevnějších. O konečné ceně ještě zkusíme vyjednávat. Každopádně výsledky tohoto auditu napoví o možnostech zefektivnění a úspor v rámci personálního zajištění chodu městského úřadu.

Úspory lze nepochybně najít také v rozbujelém vozovém parku. Jeho velikost i provozní náročnost nás překvapila a chystáme jeho optimalizaci. Jeden úsporný krok učinilo nové zastupitelstvo na svém prvním zasedání, když zadalo místostarostovi Stanislavu Boloňskému, aby vykonával funkci šéfredaktora Odrazu. To znamená, že Redakční rada Odrazu nebude potřebovat žádného dalšího placeného člena, jak tomu doposud bylo. Souhrn konkrétních úsporných opatření vám představíme po projednání návrhu rozpočtu na příští rok.

Stojí před námi spousta problémů, které musíme řešit. Jen namátkou se jedná o dostavbu budovy základní školy, problém kapacity mateřských škol, opravy silnic a chodníků či práce na novém územním plánu. Jsem přesvědčený, že já i oba starostové budeme mít spoustu práce. Ostatně to už víme z prvních dnů na úřadu. Oba místostarostové vám v tomto čísle Odrazu představí své vize v oblastech, které jim zastupitelstvo kompetenčně vymezilo. Jsem si jistý, že se dva místostarostové Roztokám vyplatí.

Závěrem jen pro srovnání trochu statistiky. Srovnatelná města ve Středočeském kraji (počet obyvatel 5 až 15 tisíc) mají dva místostarosty v 37 % případů. Pokud se zaměříme na města v okolí Prahy (Praha-západ, Praha-východ) je to dokonce 80 %. Se dvěma místostarosty tedy nejsme žádnou výjimkou.

Jan Jakob
starosta města Roztoky

(psáno pro časopis Odraz)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme