Občanská vybavenost v Nymburce se dostává pod velký tlak kvůli novým developerským projektům

25. 4. 2024

Občanská vybavenost v Nymburce se dostává pod velký tlak kvůli novým developerským projektům. V souvislosti s tím se dostatečně neřeší chybějící místa ve školách, školkách, parkovací místa i dostatek lékařů.

To vše něco stojí. Nově městský rozpočet zatíží ještě dva velké projekty - plavecký a zimní stadion. Díky nim je město na hranici předluženosti.

Vedení radnice se v této složité době už zřejmě spoléhá pouze na nejisté dotace, místo toho, aby na nové projekty významně přispěli developeři, jak je to běžné jinde. Současný příspěvek od developerů na infrastrukturu v Nymburce činí pouhých 30 000 Kč za bytovou jednotku. To bohužel pokryje maximálně 4 % potřeb města. Výjimkou je projekt Početka na Zálabí, kde příspěvek developer dobrovolně zvýšil (po dohodě s vedením města a na základě doporučení Komise pro strategický rozvoj) na 80 000 Kč.

Je to dost? Jak to funguje jinde?

Výše příspěvku například v Českém Brodě činí 136 000 korun za byt do velikosti 40 m2 a 312 000 korun u bytů s velikostí nad 80 m2. Zeptali jsme se starosty města Tomáše Klineckého na tento způsob přispívání do městského rozpočtu. Od zavedení tohoto systému v roce 2019 poslali developeři v Českém Brodě do městské kasy celkem 37 milionů korun!

V Úvalech dosahuje příspěvek dokonce 450 000 korun za byt. K tomu je potřeba dodat, že v obou městech platí různé výjimky, které např. zvýhodňují místní obyvatele nebo individuální stavby uvnitř zástavby. 

Jaké je řešení?

Inspirujme se u podobných měst, které jsou, stejně jako Nymburk, v dojezdové vzdálenosti od Prahy, vytvořme svůj vlastní systém příspěvků, který bude adekvátní dnešní době a situaci v Nymburce. Nenechme developery pouze vydělávat na úkor úpadku kvality našeho života. 

Proto vyhlašujeme petici za zvýšení příspěvku developerů na úroveň Českého Brodu. To je v průměru cca 200 000 Kč na bytovou jednotku, a to včetně projektu Početka! Jsou před námi 3 velké bytové projekty (Početka, Polaban a Zelko / Fruta), které představují až 580 bytů. Rozdíl je řádově 100 milionů do městského rozpočtu. Nenechme si je vzít.

Petici můžete podepsat ZDE

Zdroj: TOP 09 Nymburk

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Hazdra
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme