Sídliště na Zálabí u Početky – proč nesouhlasíme s jeho podobou

12. 9. 2023

Bývalý areál "Početky" byl prodán soukromým investorům se záměrem developersky zde vybudovat stovku bytů. Mají být postaveny tři pětipodlažní budovy, u dvou z nich je částečně zapuštěné parkoviště (dům na kůlech) pod domem (ale kapacita ani tak nedostačuje), jeden dům bude mít parkovací místa čistě v okolí domů.

Město Nymburk chtělo vyměnit některé své pozemky s developery, aby se všechna parkovací místa k domům vešla a zároveň i částečně řešit parkování pro nově budovanou školku v těsném sousedství.

Tento záměr poměrně rychle narazil na odpor místních občanů, kterým se taková výstavba v jinak klidné a "stavebně nízké" lokalitě nelíbí. Mimo jiné byla sepsána petice, která se má projednat na zastupitelstvu města ve středu 13. září. V tuto chvíli ji podepsalo na 400 občanů, a to nejen ze Zálabí.

Na základě petice radnice svolala setkání s občany. Podle pozvánky bylo slíbeno řešit tento problém přímo s developery. Okolo osmdesáti občanů, kterým není jedno, co se bude na "hrabalovském" Zálabí dít, tak přišlo vyjádřit svůj názor do kina a zjistit celkovou situaci. Jak se však ukázalo, developeři se nedostavili či alespoň neměli dost odvahy předstoupit před občany a svůj projekt představit a hájit. Výstavbu představili pouze architekti – a klobouk dolů před jejich odvahou, protože plnili pouze zadání investora. Ten se naopak ani neukázal, nebo možná spíš jen "nepřiznal svou přítomnost".

Kvůli tomu nebylo možné jasně odpovědět na mnoho otázek, a spousta věcí tak zůstala ve stavu: "My jim to budeme tlumočit, ale vlastně nevíme." Z diskuse vyplynulo několik prostých bodů, které Zálabáci chtějí:

1) Podpořit výstavbu nového bydlení, ale ne v rozsahu 100 bytů.

2) Ideálně zachovat zelené plochy a nesměňovat je za parkoviště pro nové obyvatele.

3) Tyto plochy naopak využít pro školku Růženka, u které je v plánu trojnásobné navýšení kapacity.

4) Využít v maximální míře parkování pod novými domy, a tím zmenšit "betonové" plochy okolo domů.

5) Snížit výšku plánovaných staveb, především poslední budovy (A) navazující na "nízkou výstavbu" původních domů na Zálabí.

6) Snížením počtu bytů bude potřeba méně parkovacích míst a může být zachováno více zeleně (zlepšení klimatu, teploty, vláhových poměrů atd.).

7) Využít plochy Zálabí pro občany města, např. výstavbou hřiště (ovšem ne hřiště v těsném sousedství Kolínské ulice) či sportovních prvků, které na celém Zálabí žalostně chybí.

8) Výrazně zlepšit bezpečnost přecházení Kolínské ulice – s ohledem na docházku dětí do školy ve městě i s ohledem na nárůst dopravy kvůli novým bytům.

9) Omezit současnou rozsáhlou výstavbu nového bydlení, pokud nebudou vytvořeny návazné služby pro občany (školky, školy, lékaři atd.).

10) Tlačit developery ke splnění kompromisních řešení a zastupovat své občany.

Starosta města přislíbil, že nesmění dle jeho vlastních slov ani centimetr. Následně pak Rada města Nymburka, která zasedala 30. 8. 2023, nedoporučila schválit plánovací smlouvu s investory, nicméně rozhodující bude jednání zastupitelstva ve středu 13. 9. 2023, kde se rozhodne, zda skutečně k uzavření plánovací smlouvy a ke směně pozemků dojde.

V programu ale tento bod zatím chybí, tudíž se plánovací smlouva se nejspíš schvalovat nebude a její řešení se odkládá. Případně bude zastupitelům předložena tzv. na stůl. Bude zde řešena jen petice od občanů, kterou zastupitelé pravděpodobně pouze vezmou na vědomí.

TOP 09 Nymburk

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme