TOP09 hájila své barvy na Národním mistrovství v Lóře v Kladně

27. 3. 2010
Mezi více než stovkou týmů z celé republiky zasedli ke karetním stolkům také Ludmila Leontýna Babuková z Otvovic, Petr Janošec a Ondřej Šára ze Slaného a Tomáš Kadlec z Kladna, kteří reprezentovali TOP 09.
Okamžik vzniku této karetní hry i jeho okolností se ztratily v mlze běhu historie. V Kladně však zanechala nesmazatelnou, více než šedesátiletou stopu, a proto je dnes hrdě uváděna jako „kladenská" Lóra. Pořadatelé mistrovství se domnívají, že ji do města přivezli Němci za protektorátu. Zlatou éru prožívala v 70. a 80. letech. První ročník národního mistrovství v Lóře byl vyhlášen v roce 1982. Na kontě má hra také jeden zápis v knize českých rekordů, a to z roku 2002 za nejpočetněji obsazený turnaj hraný mariášovými kartami.
Lóra je karetní hra pro 4 hráče a skládá se z osmi samostatných her, při kterých se soupeři snaží nasbírat co nejméně trestných bodů.
Letošní ročník mistrovství vyhrál v Kladně tým Komunál, absolutní prvenství pak získal Roman Korbel z týmu Korbelovi. „Šli jsme do hry s nadšením, přestože většina týmu jsou spíše začátečníci. Atmosféra byla výborná a my budeme trénovat, abychom se vítězům mohli příští rok opět postavit," dodala s úsměvem Ludmila Babuková, kapitánka týmu TOP 09 Kladno, Rakovník. Strana byla také jedním ze sponzorů, do soutěže přispěla značkovým pivem, originálním gulášem a stylově i sadou hlavolamů.
Roman Havelka
předseda Regionálního výboru TOP 09 Kladno, Rakovník