Miroslav Kalousek diskutoval s obyvateli Kladna za pultem drogerie

12. 4. 2010
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v tomto týdnu navštívil Kladensko. Prohlédl si provozy Poldovky i malou rodinnou nábytkářskou firmu. Vyzkoušel si, jaké je to stát za pultem obchodu, a setkal se s handicapovanými mladými lidmi i místními podnikateli a osobnostmi. V Kladně se diskutovalo o vývoji ekonomiky, boji s nezaměstnaností, zneužívání sociálních dávek, o řešení systému financování zdravotnictví i prvovoličích. Dalším cílem Miroslava Kalouska bude Kutná Hora.

Netradiční formu setkání s občany si Miroslav Kalousek vyzkoušel v Kladně na náměstí Svobody, kde v drogerii hodinu obsluhoval zákazníky. „Bral jsem to jako vtipnou výzvu. Rozhodně je to nekonvenční možnost, jak se setkat s lidmi a popovídat o tom, co je zajímá. Řada z nich toho využila a já jsem rád. Snažím se ve všech regionech nepořádat bombastické předvolební akce, které jsou o jednostranné komunikaci, když z pódia za asistence zpěváků politik cosi káže. Mě zajímá zpětná vazba," uvedl v Kladně místopředseda TOP 09. Z úst mnohdy překvapených návštěvníků obchodu se ozývala slova jako: „A je to opravdu on, není mu jen podobný? To až řeknu manželovi, neuvěří mi," apod. „Bylo to opravdu příjemné setkání, v prvních chvílích jsem nevěděla, jestli můžu dovnitř. Koupila jsem si od pana Kalouska laky na nehty a krém na ruce," usmívala se jedna ze zákaznic.
Drobné pohoštění a ukázky svých rukodělných výrobků připravili pro Miroslava Kalouska mladí handicapovaní lidé z Centra služeb Slunce všem o. p. s. v Unhošti. Zároveň si tu prohlédl i učebny Speciální školy Slunce, která se věnuje pomoci a vzdělávání handicapovaných dětí a mládeže všech věkových kategorií. „Pro nás to byla, příjemná nenucená návštěva. Pan Kalousek ochutnal sachr dort, který vyrábí naši handicapovaní klienti. Velmi mě překvapilo a potěšilo, že nám osobně daroval deset tisíc korun, které využijeme na obměnu venkovního nábytku. Byla jsem překvapená empatií, jakou prokázal k handicapovaným, i tím, že osobně zakládal chráněnou dílu. To jsem netušila a zajímalo mě to z profesního i lidského hlediska," prozradila Paedr. Blanka Dvořáková, ředitelka školy i centra.

Kladenské podnikatele zajímalo financování sociální sítě
Místopředseda TOP 09 si také prohlédl provozy společnosti POLDI Hütte v Kladně i rodinné firmy na výrobu nábytku Hořejší - INTERIÉRY ve Slaném. Při večeři se pak setkal s podnikateli regionu „Měli jsme možnost sejít se s velkým zaměstnavatelem, vyslechnout živnostníka, malého podnikatele, který dává práci sedmi lidem. Diskutovali jsme v zásadě o řešení ekonomicko-sociálních systémů, zdravotním pojištění a sociálních dávkách. Nejčastějším tématem byly samozřejmě dopady hospodářské krize a boj s nezaměstnaností," prozradil předseda regionální organizace TOP 09 Kladno, Rakovník Roman Havelka, který Miroslava Kalouska na cestách po Kladensku doprovázel. Řeč se podle něj také týkala především toho, co politici dělat mohou a nemohou. „Považuji za vysoce neseriózní sliby tipu: zajistíme sto sedmdesát tisíc pracovních míst a podobně. My nic takového neslibujeme. Říkáme, že můžeme co nejlépe upravit prostředí pro to, aby se těm, kteří jsou schopni zaměstnávat, dobře podnikalo, produkovalo. Aby naoplátku byli schopni vytvářet kvalitní podmínky pro zaměstnance," podotkl Miroslav Kalousek. Netajil se tím, že bude zapotřebí o něco více osobní zodpovědnosti a spoluúčasti. „Nikdo z nás není nositelem jedné jediné pravdy, proto zpětná vazba z regionu při takových návštěvách je pro politika, který formuluje program, nesmírně důležitá," řekl kladenským podnikatelům.
Na svých cestách po regionech středních Čech debatuje nejen s podnikateli a občany, ale i se studenty vysokých a středních škol. Takové diskuse jsou podle něj jiné, ale stejně důležité. „Podnikatel řadu připomínek bere z konkrétní praxe. My lidé z praxe máme své zajeté koleje. Student je ale nesmírně půvabný v tom, že problém často nasvítí z úhlu, který vás nenapadne, a vy zjistíte, že na jeho připomínce opravdu něco je. Obojí je užitečné," připomněl.
Miroslava Kalouska v nejbližší době čeká návštěva měst Kutná Hora či Kolín.

Roman Havelka
předseda Regionálního výboru TOP 09 Kladno, Rakovník
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme