Kanadský honorární konzul Jerry Jelinek zasedl u berounského kulatého stolu

11. 3. 2010
Generální honorární konzul ČR v Kanadě Jerry Jelinek navštívil 11. března Beroun. Schůzku inicioval berounský starosta Jiří Besser, který s Jerry Jelinkem již dříve hovořil o možné česko-kanadské spolupráci v oblasti protipovodňové ochrany. Zejména však toto setkání s honorárním konzulem považuje za velkou příležitost k navázání spolupráce českých podnikatelských subjektů s kanadskou stranou. Proto k berounskému kulatému stolu zasedl také prezident České hospodářské komory Petr Kužel, prezident České protipovodňové asociace Jan Papež a dva zástupci regionální podnikatelské sféry Jiří Rückl a Mathew Duras, který v Česku nejen podniká, ale zároveň zastupuje Kanadskou obchodní komoru.
Starosta Jiří Besser jako představitel osmnáctitisícového města výrazně pocítil dopady krize, která postihla českou ekonomiku. „Odrazilo se to v rozpočtu města na příjmu z daní fyzických osob, které byly v roce 2009 o 56 % nižší než v roce 2008. Cestou pro oživení ekonomiky může být buď hledání nových výrobních programů nebo nových exportních trhů. Setkání honorárního konzula Jerry Jelinka s Petrem Kuželem, prezidentem České hospodářské komory, která zastupuje většinu českých podnikatelských subjektů, se mi v tomto směru jeví jako ideální spojení," vysvětlil svůj výběr Jiří Besser.
Kanada bohužel z nějakého důvodu není atraktivním místem pro české podnikatele. „Možná je to vzdáleností, ale zřejmě i neznalostí trhu. Provincie Alberta má druhé největší zásoby ropy a ropné závody přitom potřebují velké množství převážně strojírenských výrobků, které Česká republika umí vyrobit a mohla by je do Kanady dodávat. Bohužel čeští podnikatelé o tom nevědí," konstatoval honorární konzul Jerry Jelinek, který by ve spolupráci s hospodářskou komorou rád zvýšil povědomí o nabídce výrobních možností pro kanadský trh. „Již teď se mi v hlavě rodí názvy firem, které by mohly do Kanady dodávat své technologie. Důležitá nyní bude zejména informovanost podnikatelů," podotkl Petr Kužel.