Kanadský honorární konzul Jerry Jelinek zasedl u berounského kulatého stolu

11. 3. 2010
Generální honorární konzul ČR v Kanadě Jerry Jelinek navštívil 11. března Beroun. Schůzku inicioval berounský starosta Jiří Besser, který s Jerry Jelinkem již dříve hovořil o možné česko-kanadské spolupráci v oblasti protipovodňové ochrany. Zejména však toto setkání s honorárním konzulem považuje za velkou příležitost k navázání spolupráce českých podnikatelských subjektů s kanadskou stranou. Proto k berounskému kulatému stolu zasedl také prezident České hospodářské komory Petr Kužel, prezident České protipovodňové asociace Jan Papež a dva zástupci regionální podnikatelské sféry Jiří Rückl a Mathew Duras, který v Česku nejen podniká, ale zároveň zastupuje Kanadskou obchodní komoru.
Starosta Jiří Besser jako představitel osmnáctitisícového města výrazně pocítil dopady krize, která postihla českou ekonomiku. „Odrazilo se to v rozpočtu města na příjmu z daní fyzických osob, které byly v roce 2009 o 56 % nižší než v roce 2008. Cestou pro oživení ekonomiky může být buď hledání nových výrobních programů nebo nových exportních trhů. Setkání honorárního konzula Jerry Jelinka s Petrem Kuželem, prezidentem České hospodářské komory, která zastupuje většinu českých podnikatelských subjektů, se mi v tomto směru jeví jako ideální spojení," vysvětlil svůj výběr Jiří Besser.
Kanada bohužel z nějakého důvodu není atraktivním místem pro české podnikatele. „Možná je to vzdáleností, ale zřejmě i neznalostí trhu. Provincie Alberta má druhé největší zásoby ropy a ropné závody přitom potřebují velké množství převážně strojírenských výrobků, které Česká republika umí vyrobit a mohla by je do Kanady dodávat. Bohužel čeští podnikatelé o tom nevědí," konstatoval honorární konzul Jerry Jelinek, který by ve spolupráci s hospodářskou komorou rád zvýšil povědomí o nabídce výrobních možností pro kanadský trh. „Již teď se mi v hlavě rodí názvy firem, které by mohly do Kanady dodávat své technologie. Důležitá nyní bude zejména informovanost podnikatelů," podotkl Petr Kužel.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme