Berounský lídr TOP 09: Ministr Besser starostoval dobře

17. 8. 2010

Patrik Brodan by rád byl tím, kdo bude požadavky a názory Berouňáků měnit ve skutečnost. Chce, aby město Beroun byla prestižní adresa pro život, aby obyvatelé byli hrdi na to, že jsou Berouňáci. Nemá děti ani manželku, může se tomu věnovat naplno.

Je příslušníkem generace tzv Husákových dětí. V roce 1989 mu bylo 11 let, v roce 2002 promoval z mezinárodního obchodu a ekonomie na katolické Saint Mary's College of California v USA. To mu umožnilo dlouhodobé fotbalové stipendium. Po návratu hrál za fotbalový klub Cementárny Beroun. Politické angažmá si vyzkoušel v KDU-ČSL, ale tam se mu nelíbilo, a hned při vzniku TOP 09 věděl, že je to ta pravá pravice pro něj.

"V Berouně se pohybuji od dětství a k Berounu mě váže silný vztah. Voliče chci oslovit především jednoduchou a jasnou myšlenkou, že do chodu města by měli mít možnost zasahovat i běžní občané a radnice by jim měla vyjít vstříc. V tom si myslím, že jsou velké rezervy."

Zpět k Tyršovým ideálům

S komunální politikou zkušenosti zatím nemá, ale 7 let žil v USA a snažil se učit z fungování místních komunit. Už ví, že vše neni jen o  tom, zda je opravená silnice, zda je něco rozbité. "Člověk se musí naučit fungovat a žít v komunitě všech možných národností, které mají historicky odlišné kulturní či náboženské zvyklosti. Možná oproti ostatním vidím podobný sociální společenský vývoj také v Berouně." Město prosperuje. Díky investicím roste, obyvatel přibývá. Přicházejí odevšad, i z ciziny. Vítá kosmopolitní rozvoj města, i velké státní, soukromé a zahraniční investory - zaměstnavatele.

"Se svým snažením nezačínám od začátku. Málo se ví, že na Berounsku začal učit a prosazovat myšlenku ve "zdravém těle zdravý duch" zakladatel Sokola v Berouně Mirolav Tyrš. Po Tyršovi je v Berouně označena ulice, navíc zde má i pomník a založil v Berouně první fotbalový klub. V jeho případě se jednalo o utváření postojů vlivu prostředí na individuální rozvoj talentu jednotlivce. Návrat k Tyršovým myšlenkám může nyní znovu vést ke vzniku školních sportovních a jazykových tříd. Město Beroun k tomu má všechny přírodní i krajinné předpoklady," řká. Předpokládá vznik vícejazyčných školek, škol, sportovních klubů či uměleckých kroužků. Tvrdí, že to je přirozený vývoj. Děti se domlouvají snadno a rodičům tak odpadne starost s výukou jazyků

Svého předchůdce Bessera ctí

"Denně slyším - mám hypotéku, musím mít práci abych měl na splátky, máme problémy umístit děti do školky a další a další věci. To jsou konkrétní problémy současných mladých lidí a proto chci být tím, který s těmito věcmi obyvatelům Berouna pomůže."

Rozvoj města Beroun za vedení Jiřího Bessera (TOP 09) považuje za úspěšný. Povedl se přerod ze špinavé cementárensko - železárenské aglomerace na město pro život i odpočinek. „Město je opravené, čisté a rozvíjí se. Určité nedostatky vidím v tom, že se nepodařilo udržet nemocnici v bývalém rozsahu a že nyní jsou obyvatelé nuceni jezdit za běžnou lékařskou péčí do okolních nemocnic," řekl Parlamentním listům. „Je nutné využít ocenění Historické město roku ke zatraktivnění společenských akcí v Berouně.Turisté by neměli do Berouna jezdit pouze na medvědy Vojtu, Kubu a Matěje. Pochopitelně je spousta problémů například v dopravě a jistě vyvstanou nové," dodává. Nové problémy je připraven řešit. Na rozdíl od kolegů a vrstevníků Jiřího Bessera chce nabídnout Berounu novou koncepci rozvoje.

Parlamentní listy, leh

Originální článek zde.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme