Podnikatelé z Benešova zpovídali ministra Kalouska

27. 3. 2012

Zavedení jednotného inkasního místa, fiskální situace nebo budoucnost čerpání peněz z evropských fondů. To jsou otázky, nad kterými v pondělí dlouho diskutovali podnikatelé z Benešovska s ministrem financí Miroslavem Kalouskem a poslankyní za Středočeský kraj a kandidátkou na hejtmanku Helenou Langšádlovou. Během návštěvy středočeského města si oba rovněž prohlédli areál rodinné spediční firmy JASA, s.r.o. nebo Císařský salonek Ferdinanda d’Este na místním vlakovém nádraží.

Na čtyři desítky podnikatelů z benešovského regionu se v pondělí sešly v restauraci na Masarykově náměstí v Benešově, aby diskutovaly s Miroslavem Kalouskem a Helenou Langšádlovou. Dlouhou debatu společně vedli například nad zavedením jednotného inkasního místa. „Příslušný zákon je již schválen a podnikatelé to samozřejmě vítají. Ubude jim byrokracie a už se nebude stávat, že je v jednom měsíci navštíví tři kontroly z různých úřadů. Malí a střední podnikatelé jsou základnou, na které stojí prosperující ekonomiky, a naším úkolem je zajistit jim stabilní ekonomické prostředí a snížení byrokratické zátěže. V tom jsme se shodli,“ prozradila Helena Langšádlová.

Zajímavé a potěšující bylo podle ní zjištění, jak vážně se podnikatelé zajímají o fiskální situaci. „Probírali jsme, jak je důležité konsolidovat veřejné rozpočty. Již nyní platíme pětasedmdesát miliard ročně na úrocích na dluhovou službu. Nesmíme dopustit, aby narůstala a my jsme zanechali našim dětem rozvrácené hospodářství. Proto je nezbytné spustit tvrdší ekonomické reformy nyní, než bude pozdě. I když to samozřejmě není masově populární,“ popsala diskusi kandidátka na hejtmanku. Dalšími tématy, která benešovské podnikatele zajímala, byla budoucnost čerpání peněz z evropských fondů po roce 2014 nebo celková politická i ekonomická situace v zemi.

Během své návštěvy si Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová také prohlédli areál úspěšné rodinné společnosti JASA, s.r.o. Podle paní poslankyně by bylo potřeba více takto dobře vedených firem, které vytvářejí pracovní příležitosti, abychom byli prosperující ekonomickou.

Při prohlídce Císařského salonku Ferdinanda d’Este na místním vlakovém nádraží Miroslav Kalousek vzpomínal, jak stanicí po pět let svých studií pravidelně projížděl. Šanci prohlédnout si proslulý salonek měl však až nyní. Ocenil, že na místě, kudy denně projdou tisíce lidí, je možnost připomenout si to, co patří k naší historii.

Další zastávkou na cestě obou politiků po Benešově bylo fitness centrum Expertka určené pouze ženám, které se věnuje revolučnímu kruhovému tréninku. „I mně pomáhá cvičení zbavit se stresu, relaxovat i udržovat kondici. Okouzlil mne aquaaerobic. Voda odplaví všechno napětí a únavu,“ prozradila při té příležitosti něco ze svého soukromí Helena Langšádlová.

Eva Havelková, tisková mluvčí středočeské organizace TOP 09
Galerie