Ženíšek: Pláčou na špatném hrobě

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška

4. 7. 2012

Lékařské odbory opět začaly připravovat protestní akce. Ministru Hegerovi vyčítají, že nezajistil navýšení platů lékařských pracovníků i v těch nemocnicích, které nezřizuje ministerstvo zdravotnictví. Obávám se však, že pláčou na špatném hrobě. Tím správným místem jsou totiž především krajské úřady.

Zatímco ve státních fakultních nemocnicích rostou platy díky úsporám v provozních nákladech a opatrnější investiční politice, ty krajské se až na výjimky nepřipojily. Hejtmani tvrdí, že tyto nemocnice nedostaly přidáno na úhradách od zdravotních pojišťoven. Přitom úplně a zřejmě záměrně zapomínají na výdaje.

Loni kraje mohutně investovaly do výstavby nových pavilónů a nákupu přístrojů bez ohledu na jejich potřebnost a efektivitu. Jen Středočeský kraj zečtyřnásobil své investice na více než miliardu. A letos mají kraje na investice vyčleněny téměř čtyři miliardy korun. Jistě, na značnou část těchto výdajů dostanou dotace, nicméně nelze tvrdit, že by neměly peníze ani na malé navýšení platů svých lékařů a sester.

Když jsme se krajům snažili dokázat, že jejich nemocnice špatně hospodaří a investiční výdaje nejsou efektivní, požádali jsme je o ekonomické informace. Krajská vedení je odmítla vydat. Tento podivný přístup jen posiluje spekulace, že se zde dějí podezřelé věci typu Krajské zdravotní Ústeckého kraje, kterou vyšetřuje policie i Evropská komise, nebo Středočeského kraje. Zde snad nemusím aktuální kauzu podrobně rozebírat.

Velmi mě mrzí, že si zástupci odborů výše uvedená fakta neuvědomují. Pokud chtějí někde vyjadřovat svou nespokojenost, mělo by to být na jednání krajských zastupitelstev a před zasedáním krajských vedení.

Marek Ženíšek
1. náměstek ministra zdravotnictví

Právo, 4. 7. 2012, rubrika: Publicistika, strana: 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme