Ženíšek: Piráti rozbili koalici kvůli svým funkcím

21. 2. 2022

Pondělní jednání zastupitelstva Plzeňského kraje přineslo nečekaný zvrat. Jeho členové odvolali celou devítičlennou radu, kterou tvořili zástupci ODS, TOP 09 a Pirátů s hnutím STAN. Posledních dvěma zmíněným uskupením se to povedlo díky hlasům hnutí ANO, SPD, KSČM, ČSSD a nezařazených. Novým hejtmanem se následně stal Rudolf Špoták (Piráti), který ve funkci nahradil Ilonu Mauritzovou (ODS). Podle dosavadního náměstka hejtmanky Marka Ženíška (TOP 09) dali Piráti přednost funkcím. „Takhle se koaliční partner nechová,“ prohlásil v rozhovoru pro deník FORUM 24.

Návrh na odvolání krajské rady podalo hnutí ANO, které reagovalo na vypovězení vaší koaliční smlouvy Piráty před čtrnácti dny. Z jakého důvodu se vám nepodařilo s Piráty dohodnout?

To je otázka na ně, my jsme dohodu chtěli. My jsme koaliční smlouvu nevypověděli. Opakovaně jsme deklarovali, že i přesto chceme jednat a ať řeknou, co jim vadí. Informace jsme dlouhou dobu po vypovězení smlouvy získávali jen z médií. Piráti věděli, že jimi deklarované podmínky mohly být splněny už během dohadovacího řízení, které ale ani neproběhlo, a opakovaně až do dnešního dne byli z naší strany obeznámeni, že jejich podmínky jsou snadno splnitelné. Bohužel ale na dohodu jsou nutní aspoň dva. Zpětně je zřejmé, že se jednalo jen o zástupné problémy. Nečekali, že bychom jejich podmínky přijali. Dali kvůli funkcím přednost koalici s ANO za podpory SPD a KSČM. A to i přesto, že od nás dostali také nabídku na hejtmana a lepší podmínky v radě.

Vypovězení koaliční smlouvy Piráti zdůvodňovali mimo jiné tím, že jste si společně s ODS v krajské radě „na sílu“ prosadili kontroverzního krajského místopředsedu ODS Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice. Není to pro vás dostatečný důvod?

Je to hloupost a zástupný problém. Rok jim nikdo nevadil. A teď věděli, že není problém z naší strany osoby v představenstvu změnit.

Považujete spojení ANO, STAN a Pirátů za ránu pod pás, nebo jste takový krok očekával?

Takhle se koaliční partner nechová. Pokud existuje problém, mám podepsanou koaliční smlouvu, ve které jsou popsány nástroje, skrze které to lze řešit. Proto se koaliční smlouvy podepisují. To následující chování nechci komentovat. Musel bych o některých bývalých partnerech říct asi něco sprostějšího.

Jaké nyní plánujete společně s ODS kroky?

Budeme tvrdou opozicí. Vedení, které bylo dnes odvoláno, se podařilo naspořit dost peněz. Budeme hlídat, co s nimi ANO, Piráti a STAN za podpory KSČM a SPD chtějí dělat. My je měli připravené například na novou budovu Západočeské galerie či centrální depozitář nebo rozvoj krajských nemocnic.

Co byste vzkázal nově zvolenému hejtmanu Rudolfu Špotákovi z Pirátů?

Že to bude mít hodně těžké. Že je hejtmanem, který kvůli funkci hejtmana potopil koalici demokratických stran a raději ji udělal s ANO a nezávislými, mezi nimiž je jeden zastupitel ještě donedávna za SPD a jeden za KSČM. To, že byl zvolen i s podporou těchto stran, se s ním potáhne už celý politický život. V politice se snažím vyvarovat různých negativních osobních antipatií, ale u něj mne to obzvláště mrzí. Byla to totiž především TOP 09, která usilovala o koalici s Piráty a Starosty, a podařilo se nám to i přes velký odpor některých lidí. Nehroutím se z toho, ale v opozici TOP 09 nový hejtman ještě nezažil a osobně se na to velmi těším.

TEREZA HÜBSCHEROVÁ 

https://www.forum24.cz/zenisek-ma-jasno-pirati-rozbili-koalici-v-plzenskem-kraji-kvuli-vlastnim-funkcim

FORUM 24, 15.2.2022

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme