Ženíšek: Nikdo neví, kam chce koalice město vést

9. 11. 2015

ONDŘEJ ŽENÍŠEK (TOP 09) ŘEKL PRÁVU:

* Plzeňské radnici vládne už rok koalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a hnutí Občané patrioti. Když si zahrajeme na školu, z jakých předmětů podle vás propadla?

Určitě v celkové koncepci a vizi. Prostě žádnou nemá. Nikdo neví, čeho chtějí vlastně dosáhnout. Nikdo neví, kam chce koalice město vést. Nevíme, jak si představují jeho budoucnost. Koalice propadla i z ekologie a logistiky – to narážím na problémy kolem svozu odpadů. Další nedostatečná by se dala napsat v oblasti sociální. Primátor sliboval sociální firmu. A kde je? Nikdo o ní neví. Sliboval jednoduché vyřešení problému bezdomovectví. Úplně zbytečný a nesmyslný slib. Bezdomovci jsou v Plzni pořád a všichni vědí, že tohle se jednoduše vyřešit nedá. Nesplnili ani to, co slibovali v oblasti bezpečnosti.

* Minulé zastupitelstvo ale už přijalo koncepci směřování plzeňské městské policie.

To pravda známku z předmětu „Bezpečnost“ trochu vylepšuje, je však otázka, zda k naplnění změn v městské polici skutečně dojde. Jestli na to bude uvolněný dostatek finančních prostředků. Podobný problém máme s koncepcí sportu, kterou má projednávat zastupitelstvo nyní ve čtvrtek. Zase neřeší, kde na konkrétní kroky vezmou peníze. Navíc je podle nás příliš zaměřená na výkonnostní sport dětí a mládeže, myslíme si, že by měla více řešit jejich volnočasové aktivity. Jde přece o to, aby se zabavili, aby si zasportovali, a ne aby z nich byli někdy za dvacet let mistři světa.

* Největší průšvih koalice? Za co byste jí dal třídní důtku? Nebo dokonce ředitelskou?

Jednoznačně Plzeňská karta, kterou se podle rozhodnutí radních budou muset prokazovat senioři nad sedmdesát let, když budou chtít cestovat zadarmo v městské hromadné dopravě. Úplně nesmyslná a neobhajitelná věc.

* Nějaké „výborné“ a „chvalitebné“ na vysvědčení nebudou?

Ale ano. Třeba za snahu otestovat, zda by nebylo účelné prodloužit otevírací dobu mateřských škol. I když po pravdě řečeno se v tom více angažují obvody než vedení města. Konečně se začíná hýbat hospodaření s obecními domy, existuje snaha dát tomu nějaký řád. Daří se výkupy pozemků pro západní okruh. Jedničku bych určitě dal za rekonstrukci úpravny vody a za téměř dokončené převzetí společnosti Vodárna Plzeň od firmy Veolia do majetku města.

* A co známka z chování?

To by asi chtělo ohodnotit každého radního zvlášť. Jaká je nejhorší známka z chování? Trojka? Tak v průměru by si vysloužili dvojku. Hlavně hned po volbách byla znát určitá míra arogance a ignorance vůči opozici. Na druhou stranu nějaká komunikace mezi opozicí a koalicí funguje, i když není úplně snadná.

Ivan Blažek

Zdroj: Právo str. 13, 9. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Ondřej Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme