Ženíšek: Mynář už dlouhou dobu ví, že prověrku nezíská

6. 1. 2016

Moderátorka:

Marek Ženíšek z TOP 09, 1. Místopředseda strany a místopředseda poslaneckého klubu je tím prvním, koho se budu ptát. Hezký podvečer.

Marek Ženíšek:

Dobré odpoledne.

Moderátorka:

Co říkáte na vyjádření kancléře Vratislava Mynáře, že je to politikum, že nedostal prověrku?

Marek Ženíšek:

Já to považuji za absurdní. Pan Mynář, přestože věděl, a netajil se tím, že předpokládá, že NBÚ rozklad zamítne, tak teď dává vinu a hledá viníka v řadách NBÚ, tak je to zkrátka špatně. Každý slušný člověk by v jeho pozici rezignoval a nikoliv neútočil na nejvyšší bezpečnostní úřad.

Moderátorka:

Teď jsme se dozvěděli, že tedy na vině toho, že nedostal nejvyšší prověrku, nebyla nehoda před dvaceti sedmi lety, protože NBÚ zkoumá dvacet let zpětně. Co to tedy podle Vás je? Co mu brání získat toto prověření?

Marek Ženíšek:

Já nevím a možná je to i správně, že to nevíme. Věřím nezávislosti NBÚ a pokud bych měl zpochybňovat každé jeho rozhodnutí, jak by si asi někteří z hradu představovali, tak se asi nikam nedostaneme. Ta odpověď na ty jeho otázky, které před chvílí kladl, tak je jednoduchá. To, že NBÚ nedává některým lidem prověrku v okolí pana prezidenta nebo že někteří lidé ji ztratili, tak ta odpověď je jednoznačná. Pan prezident zkrátka má takové lidi, kteří na tu prověrku nárok nemají.

Moderátorka:

Jak je možné, že se do médií ty informace dostávají ještě před tím, než samotný kancléř otevře obálku?

Marek Ženíšek:

To je pochopitelně špatně. Já sám očekávám, že se to bude nějakým způsobem řešit, ale nikterak to nesouvisí s tou podstatou, a to je ta, že pan Mynář opakovaně dlouhou dobu ví, že tu prověrku nezíská. Pan prezident opakovaně mění svá stanoviska. Nejprve řekl, že je to špatně a že pan kancléř si musí prověrku dodělat. Poté, že se počká na soud, na rozklad. Teď se čeká na soud, přitom je to tak jednoduché, kancléře bez prověrky neměl na začátku zaměstnat.

Moderátorka:

Potřebuje ale skutečně kancléř prověrku podle zákona?

Marek Ženíšek:

Pochyboval bych o tom, kdyby sám pan prezident neřekl, že chce mít vedle sebe kancléře, který disponuje prověrkou. On to sám řekl, že si ji musí dodělat. Kdyby na ni netrval, tak nechápu proč už před rokem o této podmínce hovořil. On teď akorát posouvá ty jednotlivá rozhodnutí na další čas. Získává tím další čas: Čeká se na rozklad, čeká se na soud. Ta logika je přece obrácená. V každé normální zemi by to bylo tak, že pan kancléř současný bude vykonávat jinou pozici do té doby, než získá prověrku, a nikoliv, že ji bude vykovávat do té doby, než soud rozhodne, zda ji získal, nebo nezískal. Ještě bych to chápal v případě pana generála Pilce, že on tou prověrkou někdy disponoval, že jí měl. Pak chápu, že by pan prezident počkal například na rozhodnutí soudu, pokud se dotyčný na něj obrátí, zda-li mu byla prověrka odebrána správně a na základě nějakých zákonných skutečností, ale pan Mynář ji nikdy neměl. Ta logika je zkrátka obrácená.

Moderátorka:

Jakou pozici by podle Vás mohl zastávat? A nebylo by to pak, řekněme, jen na oko?

Marek Ženíšek:

Já věřím, že v okolí pana prezidenta se určitě najde celá řada dalších pozic. To je na úvaze pana prezidenta zda-li bude jeho vztyčným důstojníkem pro kontakty s ruskou federací. To je na něm, do toho já ani nikdo z politiků mu nemáme co říkat, jaké lidi si kolem sebe on sám dá, ale v případě kancléře mu to stěžuje jeho pozici, byť zákon neříká, že ji musí mít, ale stěžuje mu to pozici. Nemá možnost přístupu k utajovaným skutečnostem, nemůže se účastnit důležitých jednání, kde je zapotřebí právě té prověrky a podobně.

Moderátorka:

Je kolem pana prezidenta někdo, kdo by mohl být případně novým kancléřem?

Marek Ženíšek:

Skutečně to se ptáte nepravého. To je věcí pana prezidenta, do toho mu nemá nikdo právo povídat nebo radit.

Moderátorka:

Říká zástupce TOP 09 Marek Ženíšek, díky za to.

Marek Ženíšek:

Děkuji





Zdroj: Studio ČT 24, 5.1.2016

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme