Ženíšek: Ministr musí vysvětlit postup policie při návštěvě čínského prezidenta

22. 4. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů diskuze s prvním místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem)

Moderátorka

Pravicová opozice kritizuje ve sněmovně postup policie při návštěvě čínského prezidenta v Praze. Předseda ODS Petr Fiala mluvil o šikanování občanů a zabavování tibetských vlajek. Podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska by policie měla vysvětlit, proč nebyla respektována rovná práva takzvaných čínských turistů a českých občanů? Jenom připomínám, že policii za její práci pochválil prezident Zeman a policejní prezident se omluvil pouze za incident na pražské FAMU. My teď míříme živě do Poslanecké sněmovny. Tam pozdravím místopředsedu poslaneckého klubu Marka Ženíška z TOP 09. Dobrý den.

Moderátorka

Pane Ženíšku, já už jsem to zmiňovala, že policie připustila jednu chybu, tu návštěvu FAMU a žádost o to, aby byla sundána tibetská vlajka. Kolik chyb byste našel na práci policie vy?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09         

Především se domnívám, že proto ta schůze taky dnes byla svolána, aby pan ministr vysvětlil právě i další kroky, ať už to bylo ono sporné nevpuštění demonstrantů na Hradčanské náměstí, ať už to bylo, ať už to byla akce Policie České republiky, kdy vcházeli do obydlí některých občanů a žádali, aby sundali tibetské vlaječky z oken a...

Moderátorka

Tam údajně přes to neviděli odstřelovači, takže to bylo opatření, které bylo takhle vysvětlováno.

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

No sama jste řekla to slovo údajně. Pokavaď tam má někdo žaluzii, tak je to asi stejné a ta vlaječka je za tou žaluzií, že asi přes tu žaluzii neviděli také. Takže já mám pocit, že tam, a není to jenom můj pocit, je to pocit i zkrátka kolegů z celé opozice, nebo z opozice ODS a TOP 09, ale stejně tak i těch lidí, kteří třeba byli zadrženi jenom kvůli tomu a odvezeni do Bartolomějské kvůli tomu, že drželi v ruce tibetskou vlajku přesto, že například v

Moderátorka

No my se k tomu dostaneme, víte, já bych se ještě držela tady právě u toho, co je vyčítáno momentálně. Pane Ženíšku, tak vy jste zmiňoval třeba to Hradčanské náměstí. Policie tvrdí ale, že svolavatelé demonstrace ohlásili před začátkem magistrátu a policii úplně jiné místo. Tak nezpůsobili si to nakonec organizátoři, nebo svolavatelé sami? Je možné třeba zrovna tuhle věc vyčítat policii?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

No přesně tuhle věc ano. Je přece nemyslitelné, aby někdo z organizátorů mohl změnit tím, že pošle e-mail místo, místo té demonstrace. Na to je zkrátka nějaký módus, jak se mění, nebo jak se svolává ta demonstrace. A ta demonstrace byla svolána řádně a řádně zaregistrována. A to, že potom poprvé od listopadu roku 89 policie použila metody, že vlastně pomocí dopravních značek zamezí těm lidem, aby vstoupili na Hradčanské náměstí, tak je zkrátka bezprecedentní...

Moderátorka

Dobře, ale my se teď dostáváme k tomu, o čem vlastně už chtěl mluvit také Alexandr Černý, že vlastně policie říká: Postupovali jsme ale úplně stejně jako když tady byl americký prezident.

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

No tak to není pravda. Zkrátka když byl americký prezident v Praze, tak Hradčanské náměstí bylo plné lidí, bylo možné se tam dostat. To, že tam byly například rámy, nebo bezpečnostní prvky, to je pochopitelné. Ale tak, jak byly, jak byla použita opatření v tomto případě, která skutečně měla daleko rozsáhlejší charakter, tak to se vymyká všem těm návštěvám, které zde v minulosti byly.

Moderátorka

Pane Ženíšku, vy to takhle necítíte? Že vlastně dnes je úplně jiná doba, že jsou úplně jiná bezpečnostní opatření protože je úplně jiná bezpečnostní situace v Evropě?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Já tomu rozumím, ale to nesouvisí s tím proč a v jakém rozsahu měl být ohrožen čínský prezident pokud by na Hradčanském náměstí byli lidé. Zkrátka to je přeci absurdní. Daleko větší bezpečnostní riziko pro celou tu návštěvu a Hrad jako takový, tak je například Mynář, kancléř prezidenta, který nemá bezpečnostní prověrku a ne několik tibetských vlajek, které by byly 2 hodiny na Hradčanském náměstí.

Moderátorka

Pane Ženíšku, co si slibujete od té dnešní schůze? Vypadá to, že program neprojde nakonec?

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Tak ještě nevíme, jak to dopadne, ale uvažuju stejně jako, jako vy, z těch předchozích vyjádření to vypadá, že ten program skutečně neprojde. Takže nebudu možnost ostatní poslanci se k tomu nějak vyjádřit. Nebo se zeptat pana ministra. Teď patrně probíhá nebo nastane ta část, kdy bude pan ministr vnitra odpovídat potažmo pan premiér na ty dotazy, které padly od těch lidí, kteří mají přednostní právo.

Moderátorka

Marek Ženíšek z TOP 09. Děkuju moc. Na shledanou.

Marek Ženíšek, první místopředseda TOP 09

Na shledanou.

 

21.4.2016, ČRo Radiožurnál, Ozvěny dne - publicistika

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme