Ženíšek: Kvalitní výzkum a investice pro vytváření pracovních míst

27. 9. 2017

Deset lídrů, deset odpovědí.

Dnešní anketou zahajujeme předvolební seriál, ve kterém deset lídrů politických stran a hnutí kandidujících do voleb v Plzeňském kraji odpoví postupně na pět otázek, které pro ně připravila plzeňská redakce MF DNES.

Co se dnešního tématu trhu práce týká, několik lídrů především z pravicové části spektra shodně poukazuje na to, že příčinou masívního přílivu zahraničních dělníků je struktura průmyslu, investic do něj a pobídek, které je vyvolávají. Spíše zleva je slyšet hlasy, že je potřeba chránit české zaměstnance a jejich mzdy.

Shoda napříč politickým spektrem víceméně panuje v tom, že je třeba zpřísnit podmínky pro pracovní agentury a důsledně je kontrolovat.

Otázka číslo 1:

Jak byste řešil problémy spojené s rostoucím počtem zahraničních dělníků a s činností pracovních agentur?

,,Předně je potřeba změnit strukturu investic a vytvářených pracovních míst. Levné montovny a velké sklady nemají v ČR dostatek pracovních sil, proto se obrací k dovozu pracovníků z jiných zemí. Kvalitní věda a výzkum společně s investicemi s přidanou hodnotou tyto problémy zásadně omezí. Pracovní agentury je třeba tlačit ke komplexnímu zajištění dovezených pracovních sil (kvalitní ubytování, řešení problémů, pracovní podmínky, případný návrat apod.). Stejně tak je nutné zainteresovat do samotného procesu přímo zaměstnavatele," říká lídr do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj Marek Ženíšek.

 

13.9.2017    Mladá fronta DNES    str. 14    Plzeňský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme