Ženíšek: Kdo podporuje Kreml proti Turecku, ohrožuje naši bezpečnost

6. 12. 2015

1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek v rozhovoru ukazuje na politiku Andreje Babiše, který podle něj sice vyhrává volby, ale v krajích není tak úspěšný. Poslanec Marek Ženíšek se rovněž zabývá aktuální situací v Sýrii i kauzou odpálení několika stožárů vysokého napětí, vedoucích z Ukrajiny na Krym.

Jaký máte názor na současnou turecko-ruskou krizi? Není to rozbuška pro ještě větší konflikt, nebo si obě strany „testují“, kam až lze zajít…?

Od začátku, a můžete si to ověřit z veřejně dostupných zdrojů, jsem upozorňoval na to, že zapojení Ruské federace do bojů v Sýrii situaci nepomůže vyřešit, ale zkomplikuje ji, a konflikt tak jen prodlouží. Dokonce jsem přímo hovořil o tom, že nedej bože, aby došlo k nějakému incidentu například narušením vzdušného prostoru Turecka ruskými letadly. To se nakonec stalo a teď je nutné, aby se celá věc co možná nejrychleji uklidnila, ať už to byl naschvál, záměr či jen nešťastná náhoda. Obávám se ale, že v případě nekoordinovaného postupu dvou různých koalic bojujících v jednom vzdušném prostoru bude složité vyhnout se v budoucnu podobným neštěstím.

Rusko, zdá se, u tureckých hranic bombardovalo Turkmeny, kteří sice nejsou pro IS, ale jednoznačně proti Asadovi. Měli bychom nějak zvýšit tlak na Rusko? Dá se s ním počítat jako s aktivním pomocníkem v konfliktu, jak to vidí třeba Francie, se kterou začíná mít Kreml opět těsnější vazby?

Turecko musí vysvětlit, jak je to s černým trhem s ropou přes jeho hranice a proč se aktivněji nezapojuje do bojů proti IS a soustřeďuje se jen na Asadovu armádu. Stejně tak se bude muset smiřovat s tím, že za jeho hranicemi bude někdy v budoucnu nezávislá entita Kurdů, která bude mít mezinárodní podporu. Přes to všechno patří Turecko k našim spojencům v rámci NATO a je klíčovým hráčem pro Evropu v oblasti boje proti nelegální migraci. Podporovat v tuto chvíli Kreml proti Turecku je v přímém rozporu se zájmem naší a evropské bezpečnosti, protože to zadělává na masivní krize uvnitř Evropy v příštích letech. Rusko chce vrazit klín mezi Evropu a Turecko, a zabránit tak spolupráci ohledně migrační krize. Proto teď Rusko začíná například podporovat Kurdy, což se Evropě líbí, ale to nebude zase chtít akceptovat Turecko, a kdoví, co se ještě stane. Jestli se ale někdo opravdu raduje, že EU situaci nezvládá, nemá jednotný postoj, pak je to Kreml. Ten chce Evropu slabou a neschopnou. Turecko i přes všechny chyby a problémy takovou Evropu nechce, naopak.

A pojďme k Ukrajině. Pravý sektor a krymští Tataři se radují z odpálení několika stožárů vysokého napětí, které vedou elektřinu na Krym. Podle Kremlu to byl akt terorismu, podle Kyjeva „jen“ organizovaný zločin. Co na to říkáte vy?

Že je to, jako byste mi ukradl nejprve auto a pak mě žaloval za to, že jsem vám na něm vypustil gumy.

Už jsme se dostali do hledáčku IS. Alespoň se to objevilo na dalším propagačním videu, kde byla poprvé použita také naše vlajka. Je toto nebezpečí podle vás hodně aktuální?

Jsme součástí NATO, dodáváme zbraně Kurdům a letadla irácké armádě, bylo by překvapující, kdybychom na seznamu IS nebyli.

Prezident Zeman před nedávnem prohlásil, že mírová konference, kde podepíší všechny umírněné strany konfliktu v Sýrii  smlouvu, bude v  Praze. Neřekl sice kdy, i když hovořil samozřejmě o delším časovém horizontu. Myslíte, že se jeho vize naplní, nebo je to jen jeho další prohlášení, kterého si nemáme nijak všímat?

Myslím, že je celkem jedno, kde případná dohoda, pokud vůbec bude, bude podepsána. Osobně se ale domnívám, že nalezení dohody je stále ještě v nedohlednu. Umím si představit nějakou separátní dohodu mezi režimem v Sýrii a omezeným počtem nepříliš klíčových skupin. Pokud má mít budoucí mírový scénář charakter trvalejšího a stálejšího řešení, musí být dohoda s Íránem a Saúdskou Arábií. Hlavními aktéry není Evropa, není Západ jako celek ani Ruská federace a už vůbec ne Bašár Asad, ale Írán a Saúdská Arábie, na ně musí být vyvinut tlak.

Jak šel čas, vznikla nám tady nová česká slova nebo přirovnání. Hovoříme o „pražské kavárně“ či „sluníčkářích“. Kde se to vlastně podle vás vzalo, a neslouží to jen určitému „zglajchšaltování“ nepohodlných názorů?

Pokud nechcete, aby vás někdo označoval za xenofoba a populistu, pak musíte vymyslet a pojmenovat, definovat nepřítele, proti kterému se vymezujete. No a podle prezidenta Zemana každý, kdo teď chodí do kavárny a pije kávu a při tom kritizuje Zemana a nejezdí připravenými autobusy na setkání fanoušků Zemana na Albertov, je označován za „pražskou kavárnu“.

Je po sjezdu „Topky“ a velká překvapení se nekonala. Jak vidíte její budoucnost a pokusíte se „zdolat“ desetiprocentní hranici ve volbách?

TOP 09 je po šesti letech hodnotově ukotvenou stranou, která se může opřít o své voličské jádro. I nadále nepřestaneme zastávat svá stanoviska a stejně tak nepřestaneme být stranou, na niž je v jejích postojích spolehnutí, především pak v nekompromisním zápasu za individuální svobodu a v odporu k oligarchickému řízení společnosti. Jsem přesvědčen, že na dlouhé trati se nám to vyplatí.

Co říkáte tomu, že v krajích i velkých městech padají koalice s ČSSD nebo ANO jak houby po dešti. Je to výzva i pro T0P 09?

Ukazuje to na velmi špatnou personální politiku Andreje Babiše v jednotlivých krajích a potvrzuje to známé pravidlo, že pro prosazování programu a úspěšné vládnutí nestačí jen uspět ve volbách.

 

Zdroj: parlamentnilisty.cz, 5. 12. 2015

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme