Ženíšek: Francouzská aliance v Plzni slaví 25 let

24. 9. 2015

Pro Plzeň je dneškem významný hned dvakrát. Dnes slavíme 25 let od znovuzaložení Alliance française de Plzeň v roce 1990 a zároveň udělení francouzského státního vyznamenání rytířského Řádu akademických palem Petru Šimonovi. Jedná se o významné vyznamenání udělované za zásluhy ve vzdělání, vědě a kultuře, které dnes osobně předal francouzský velvyslanec v České republice Jean­ Pierre Asvazadourian. 

Mezi nejdůležitější oblasti, kterým se věnujeme, patří vzdělávání a kultura. Základem naší pedagogické činnosti je výuka francouzštiny. Do bohatého spektra kulturních aktivit patří například festival Bonjour Plzeň, Dny frankofonie, promítání francouzských filmů, literární aktivity pro děti, autorská čtení francouzských spisovatelů, výstavy, koncerty či ochutnávky francouzské gastronomie. 

V roce 1883 bylo ve Francii založeno ,,Národní sdružení pro šíření francouzského jazyka v koloniích a v zahraničí“ a již tři roky poté vznikla pobočka Francouzské aliance jako veřejně prospěšné organizace na území České republiky. V samotné Plzni k tomu došlo v roce 1910 a to díky spisovateli Karlu Klostermannovi.  Následovalo její zrušení v nejprve v roce 1939, následně v roce 1950 a k obnovení její činnosti došlo v roce 1990.  Aliance propaguje francouzskou a frankofonní kulturu a jazyk, sídlí v Evropském domě na náměstí Republiky 12.

 Ondřej Ženíšek                                   předseda TOP 09 Plzeňsko a prezident Francouzské aliance v Plzni 

                                                                                                                                                                                                  

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme