Ženíšek: Evropě vše trvá dlouho, na řešení uprchlické krize přijde

27. 1. 2016

Hostem pořadu Vaše téma byl 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Je odborníkem na zahraniční politiku, proto byla řeč hlavně o uprchlické krizi. TOP 09 svůj postoj k migraci nemění a stále doufá ve společné evropské řešení.

"Evropě vše trvá hodně dlouho, to jsme říkali už od začátku," vysvětloval místopředseda TOP 09 na dotaz moderátorky Michely Šmídové. "Pokud ale neuvidíme výsledky v dohledu několika měsíců, bojím se, že země přestanou věřit v nějaké společné řešení a začnou své hranice chránit sami," doplnil.

Najít řešení je podle Ženíška komplikované už ze samé podstaty Evropské unie. "Evropská unie je subjekt tvořený 28 státy a komunikace není vždy jednoduchá. Navíc zjišťujeme, že věci, které jsme mysleli, že už fungují, nejsou samozřejmé," narážel politik na určitá porušení zásad EU, např. ze strany Německa.

Zároveň poukazuje na to, že některé země si neumí sjednotit ani svoji vlastní politiku. "Nalézt společné řešení bude velmi komplikované, protože některé země nejsou schopny se dohodnout ani na vlastní půdě, natož na té evropské," poukázal Marek Ženíšek.

Tím narážel i na situaci v Česku. "V závažných problémech netušíme, co vláda plánuje a jak se k situaci staví, dozvídáme se to až z Facebooku a Twitteru, což je nedůstojné," stěžoval si opoziční poslanec. "Vláda nám svůj postup buď zvolit nechce, nebo neví, co na půdě EU říkat," doplnil.

Za svými názory si ale TOP 09 stojí i za cenu ztráty voličské podpory. "Vnímáme, že jsme spíše v defenzivě, když o uprchlících mluvíme. Jsme ale ve svých názorech konstantní a nebudeme se nikomu podbízet kvůli volebním průzkumům," zdůraznil místopředseda.

Nejvíce se teď bojí postupného rozkladu Evropské unie. "Začne to Schengenem a skončí katastrofou," vyjádřil se Ženíšek. "Bojím se, že i když za nějakou dobu řešení vznikne, ve většině zemí už převáží protievropské názory a společné evropské řešení nebude nikoho zajímat."

Místopředseda TOP 09 se vyjádřil také k poslednímu kontroverznímu výroku prezidenta Miloše Zemena. "Je to naprosto nedůstojné vyjádření pro hlavu státu," kritizoval. "Jsem z toho v šoku, protože Zeman si neuvědomuje, že přesně takové výroky jsou pak pro smích v zahraničí. Je to klasický populista," uzavřel.

Zdroj: TN.CZ/TV archív/Vaše téma, 26.1.2016, tn.cz

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme