Ženíšek: Chceme popořit rozvoj venkova

4. 10. 2017

Deset lídrů, deset odpovědí.

Odpověďmi na druhou anketní otázku pokračuje předvolební seriál, ve kterém deset lídrů politických stran a hnutí kandidujících do voleb v Plzeňském kraji odpoví postupně na pět otázek, které pro ně připravila plzeňská redakce MF DNES.

Vylidňování venkova vidí jako podstatný problém naší společnosti většina oslovených lídrů. Za důležité považují zlepšení služeb, které lidé k životu potřebují a které jsou na venkově ve srovnání s městem horší - počínaje zdravotnictvím, přes školství, až po zajištění dopravy.

Mezi recepty, jimiž lze nežádoucí trend zvrátit, se objevuje podpora spolkového a kulturního života, drobného podnikání, turistického ruchu nebo zvýhodnění práce z domova, systémově pak například změna rozpočtového určení daní ve prospěch malých sídel.

Otázka číslo 2:

Je podle vašeho názoru vylidňování venkova problém a lze ho nějak zmírnit?

,,Problém to určitě je a je dlouhodobý. Přestože neexistuje jednoduchý recept, neboť příčin je mnoho, je nutné mít pro venkov speciální programy podpory lokálních pracovních míst, zajistit dostupné kvalitní vzdělání, podporovat práci z domova, samozřejmě zpřístupnit vysokorychlostní internet a kvalitní dopravní spojení. Tím vším můžeme motivovat. Důležitá je také podpora malých rodinných farem. Politika současné vlády jde přesně opačným směrem. My podporujeme zastropování dotací velkým farmám a naopak zvětšit balík pro ty menší (včetně zjednodušení administrativy a posílení dotací na jeden hektar pro začínající farmáře)," říká lídr do Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek.

20.9.2017    Mladá fronta DNES    str. 14    Kraj Plzeňský

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme