Ženíšek: Barokní památky ožijí festivalem

24. 6. 2021

Barokní památky ožijí festivalem

Letní barokní festival v Plzeňském kraji po nejistém začátku, který i letos ovlivnila epidemie koronaviru, nabídne v prázdninových měsících i na začátku podzimu tradiční akce – divadlo, hudbu, tanec, oživené prohlídky, barokní kuchyně a další zábavu pro malé i velké návštěvníky.
Část festivalu se již uskutečnila se značnými omezeními způsobených pandemií. V bývalém cisterciáckém poutním místě v Mariánské Týnici se při barokním dni představila unikátní dostavba východního ambitu, díky níž získal areál podobu, jakou před třemi sty lety plánoval architekt Jan Blažej Santini.
Ke zhlédnutí byly i zrekonstruované varhany v kostele sv. Barbory v Manětíně. Jde o barokní nástroj, od jehož umístění do kostela uplynulo tři sta let. Jedinečnost varhan spočívá v tom, že mají původní barokní zvuk z doby svého vzniku.


„Varhany pocházejí z roku 1721 a jsou posledním dochovaným nástrojem od varhanáře Leopolda Spiegla. Jsem moc rád, že další díl baroka je i díky Plzeňskému kraji zachráněn a že po třech stech letech zase zazněly jako nové,“ řekl náměstek hejtmanky pro kulturu Marek Ženíšek (TOP 09).


Tradiční festival nabídne hlavní část programu začátkem prázdnin. V pátek 9. července se uskuteční klášterní slavnost v Muzeu Českého lesa v Tachově. Pro děti je zde připravena celodenní soutěž Stopujeme baroko v Tachově, kde všichni úspěšní stopaři získají drobnou odměnu.
K této slavnosti se v Jízdárně ve Světcích v neděli 11. července přidá koncert barokní hudby v podání souboru Musica Florea. Na závěr července vystoupí frekventanti mezinárodního letního Kurzu staré hudby a předvedou nově nastudované ukázky.
Vystoupí také soubor z Lyonu
V srpnu do kraje zavítá soubor prestižní francouzské akademie v Lyonu L’ensemble Millefeuille, který na koncertě 7. srpna v Kralovicích představí vývoj hudby na přelomu renesance a baroka. V týž den ožije zámek ve Svojšíně zahradní slavností Květy baroka.
Na sobotu 28. srpna je připravena poutní slavnost u kostela v Nicově u Plánice a barokní odpoledne u rekonstruovaného zámku v Cebivi. Letošní rok je zároveň oslavou 300. výročí od blahořečení sv. Jana Nepomuckého, což připomene akce ve Šťáhlavech 28. srpna.
Festival pokračuje i v měsíci září. V sobotu 11. září si mohou děti zahrát hru Stopy baroka v muzeu Jižního Plzeňska v Blovicích. Vyzkoušet si střelbu z kuše a barokní kolotoč budou moci v areálu kláštera v Chotěšově, kde bude barokní odpoledne v sobotu 25. září.

Jiří Šolc 

24.06.2021      Právo ~ Strana  22 ~

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme