Washington dva týdny před volbami

29. 10. 2012

Lidé jsou tu stejní, jen mluví anglicky a jsou trochu více američtí a některým dokonce vůbec ani trochu nevadí, že by měli po čtyrech letech prezidenta úplně jiného, jiným to zase očividně vadí :-) Když už tu jsem (navíc dokonce na pozvání americké vlády v rámci "international visitor leadership" programu a na ministerstvu jsem si vzal dovolenou) pokusím se předvolební atmosféru přiblížit co možná nejvíce pomocí kratkých komentáříčků či jen pouhých obrázků dokreslujících atmosféru.

Trochu mě znervózňuje North Carolina, kam mám v sobotu z Washingtonu letět. Hodně často se mi totiž stává, že se ocitnu v nějakém městě či státu, jehož první písmeno je totožné s prvním písmenem příjimení nějakého politika, který náhle potom začne mít určité problémy. Nejprve jsem tomu nevěnoval pozornost, ale po mé návštěvě Budapešti začal teprve opravdový strmý pád kariéry Pavla Béma. Časté návštěvy na Radě ministrů v Bruselu už celou věc jen urychlily a předznamenaly osud Víta Bárty. O kauze ProMoPro a údajném zapojení ministra Vondry jsem četl na internetu ve Varšavě. Když jsem v roce 2011 přestupoval v Dubaji, nemusel mi již nikdo nic vysvětlovat, jen jsem čekal, kdy to na Drobila Michálek vytáhne. Leoš Heger se nemusí bát, po loňské návštěvě Houstonu se nic nestalo, přesto se z principu, abych neprovokoval, Hodonínu raději vyhýbám. Kolega Chalupa je asi také bez problémů, po Chicagu nic, byť tam je to u něj ošidné s tou transkripcí. Každopádně Jiřímu Pospíšilovi i Vlastě Parkanové se nepřestávám omlouvat, byl jsem v obou případech dlouhou dobu v Praze a když jsem už odjel, musel jsem do rodné Plzně. Věřím, že když jsem teď obě města na delší čas opustil, státní zástupce by mohl rozhodnout o zastavení celé její kauzy a Jirka by mohl uspět na kongresu ODS. V případě šestnácti odkloněných milionů exministra Kocourka nejedu, byl jsem celou dobu v Plzni, byť den předtím jsem projížděl kousek od Karlových Varů, ale to se nepočítá.

Jako jeden z představitelů vládní strany si přeji, aby tato vláda pokračovala, proto středeční cestu do New Yorku už kvůli bouři Sandy vynechám, ale asi to nepomůže. Jen s tou návštěvou Severní Karolíny asi nic neudělám, na druhou stranu při použití češtiny by mohl mít za určitých okolností problémy naopak Bohuslav Sobotka, který se voleb nemůze dočkat.

Do Žatce mě zkrátka nikdo nedostane, a pokud se zase něco stane, pak vyzývám všechny na pouť na Filipíny či alespoň do Františkových Lázní, mohli bychom komunistům, resp. jejich předsedovi trochu zavařit:-) A příště již raději jen o mé cestě po USA:-)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme